Reactie GAIA op aanpassingen dierenwelzijnswet: verbod op elektronische halsbanden moet ook gelden voor katten

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert positief op de aanpassingen in de dierenwelzijnswet waar het Vlaams parlement zich deze namiddag over buigt. Zo wordt de kaderwet van 1986 aangepast aan de regionalisering van de bevoegdheid Dierenwelzijn. “Akkoord met de aanpassingen maar wij hebben toch één bedenking: waarom wordt het verbod op elektronische halsbanden alleen voor honden voorzien?”, aldus Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter.

GAIA verwelkomt meer bepaald de verhoging van de effectieve gevangenisstraf wegens ernstige dierenmishandeling naar maximaal 18 maanden, de uitbreiding van de externe controle op de slachthuizen en het klokkenluidersstatuut voor slachthuismedewerkers die wantoestanden aanklagen. “We vinden het wel een gemiste kans dat de Vlaamse regering de mogelijkheid voor een wettelijk verbod op elektronische halsbanden beperkt tot honden”, aldus Vandenbosch. “Ook katten zijn immers het slachtoffer van misbruik van dergelijke halsbanden die als echte marteltuigen gehanteerd worden – vooral in combinatie met elektrische omheiningen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be