REACTIE GAIA OP BERICHT: “Centraal Israëlitisch Consistorie ziet uitweg voor verbod op onverdoofd slachten”

“De wijze waarop men het Grondwettelijk Hof probeert te beïnvloeden, toont een complete minachting voor de rechterlijke macht”

Brussel, 2 maart 2021 – GAIA vindt de manifeste poging van het Centraal Israëlitisch Consistorie om het Grondwettelijk Hof te beïnvloeden hoogst bedenkelijk. “Het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie is duidelijk”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Men moet weten wanneer men de rechterlijke macht – de hoogste rechterlijke macht van de Europese Unie bovendien – moet respecteren. En nu is het moment.”

Het is een lange juridische strijd geweest maar op 17 december velde het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn arrest: de Europese slachtverordening (1099/2009) laat lidstaten toe om een algemeen verbod op onverdoofd slachten in te voeren en het Vlaams verbod op onverdoofd slachten is niet in strijd met het Europees recht en evenmin met de vrijheid van religie. 

Dat men nu via verschillende kanalen – het Centraal Israëlitisch Consistorie – en eerder al – via Professor Joseph Weiler uit New York – probeert het Hof te beïnvloeden is voor GAIA tekenend voor de onbuigzaamheid van bepaalde personen en extreme strekkingen binnen bepaalde geloofsgemeenschappen. “We zijn intussen 4 jaar verder, sinds het verbod gestemd werd. We hebben de hele juridische weg afgelegd – van Grondwettelijk Hof tot Hof van Justitie van de Europese Unie – en nog steeds weigeren ze het arrest te aanvaarden. Voor ons is dit onbegrijpelijk.”

GAIA vertrouwt op het Grondwettelijk Hof en hoopt dat het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie gevolgd wordt. “Sinds zijn ontstaan is slechts één keer het arrest niet gevolgd.”

Meester Godfroid, die optreedt voor GAIA, laat weten: “Het Hof van Justitie van de Europese Unie is in 1952 opgericht om erop toe te zien dat regels van Europees recht in alle Lidstaten uniform worden toegepast. De arresten van het Hof van Justitie moeten dan ook opgevolgd worden door nationale rechters. Ik blijf er dan ook gerust in al zou ik wel graag hebben dat men deze beïnvloeding via allerlei kanalen stopt.”

Einde bericht

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be