Reactie GAIA op doodgeschoten leeuwin: "Cowboymentaliteit bij politie? Knoeiers aan het werk."

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt zich grote vragen bij de dood van de ontsnapte leeuwin in dierenpark Planckendael. GAIA wil dat er een onafhankelijk onderzoek gevoerd wordt naar hoe dit is kunnen gebeuren en wie hiervoor verantwoordelijk is.

Naar verluidt is het de politie die besliste de leeuwin dood te schieten. GAIA vraagt zich af waarom men niet meer geduld aan de dag kon leggen en niet meer pogingen heeft ondernomen om het dier zo nodig te kalmeren om haar dan doeltreffend te verdoven. Aangezien volgens het dierenpark de bezoekers in veiligheid gebracht waren, was er geen enkel veiligheidsrisico.

Cowboymentaliteit bij politie?

“Heeft de politie hier blijk gegeven van een cowboymentaliteit of heeft Planckendael dan geen noodplan om in dergelijke omstandigheden te voorkomen dat een ontsnapt dier er het leven bij inschiet?”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is al vaker gebeurd dat politiemensen wel weten hoe gepast te reageren op situaties met mensen maar als het over dieren gaat dan grijpen ze al te snel naar de grove middelen. Ik heb er al meermaals voor gepleit dat politiemensen via een specifieke opleiding gepast leren omgaan met dergelijke situaties in plaats van uit gemakzucht het dier neer te knallen. Hoe dan heb ik de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest."

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be