Reactie GAIA op uitlatingen gedelegeerd bestuurder FEBEV

Dierenrechtenorganisatie eist verbod elektrische prikkelaar

Brussel, 6 juni 2018 - Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert op bepaalde uitlatingen die de gedelegeerde bestuurder van FEBEV Michael Gore deze ochtend deed in het Vlaams parlement. 

“Terwijl FEBEV het gebruik van de elektrische prikkelaar verdedigt, zijn misbruiken met dat marteltuig in de dagelijkse slachthuispraktijk schering en inslag”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het klopt dat de wet aan het gebruik van die stok beperkingen oplegt maar in werkelijkheid nodigt de prikkelaar uit tot wreedheden.” Het doorlichtingsrapport vermeldt een diervriendelijker alternatief: een borstel om een weigerachtig rund te doen vooruitgaan.” GAIA pleit dan ook resoluut voor een verbod op de elektrische prikkelaar.  "Er moeten absoluut andere methodes toegepast worden om eventuele veiligheidsrisico’s voor de dieren en de werknemers te vermijden."

Onverdoofd slachten

Dat Michael Gore met betrekking tot het verbod op onverdoofd slachten (dat in Vlaanderen in werking treedt op 1/1/2019) het argument van delokalisatie aanvoert, wijst erop dat voor FEBEV economische belangen primeren boven vermijdbaar en onnodig dierenleed. Uit het doorlichtingsrapport blijkt dat onverdoofd geslachte runderen gemiddeld een doodsstrijd voeren van meer dan 4 minuten, kalveren meer dan 2 minuten en schapen bijna 2 minuten. "Dat leden van FEBEV zouden beslissen hun activiteiten in het buitenland verder te zetten omwille van dat verbod zegt alles over hun misprijzen van dierenwelzijn", zegt Vandenbosch. 

Wetgeving in spe

GAIA reageert tevreden op het voornemen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) die een ontwerp van decreet aankondigde met dwingende maatregelen voor meer dierenwelzijn in de Vlaamse slachthuizen.  

--- Einde bericht ---

Meer informatie:

Contact - Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475/45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be