Rechtszaak broodfok // Hondenleed De Poezelhoeve voor de rechtbank

"Gangsterpraktijken van een typische broodfokker"

Deze ochtend werden de klachten tegen Manolito Van den Bergh, zaakvoerder van hondenhandelszaak De Poezelhoeve (nu: Just Baby Dogs) in Boezinge bij Ieper, gepleit voor de Ieperse Correctionele Rechtbank. Broodfokker Manolito Van den Bergh wordt vervolgd wegens een waslijst aan inbreuken op de dierenwelzijnswet. Enkele voorbeelden: verkoop zieke honden, vuile onverzorgde honden, honden met vlooien, … De beklaagde beschikte noch over een milieuvergunning noch over een erkenning (HK-nummer) om honden te verhandelen. De meeste pups voert hij in uit Slowakije en Tsjechië. Intussen is De Poezelhoeve failliet gegaan maar de beklaagde baat een nieuwe zaak uit – Just Baby Dogs – en dat opnieuw zonder erkenning (dus geen HK-nummer).  

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelde zich burgerlijke partij en vroeg 1 euro morele schadevergoeding, de rechtsplegingsvergoeding en een verbod om nog dieren te houden. Ook drie eigenaars die een hond hadden gekocht in De Poezelhoeve, stelden zich burgerlijke partij. Zij getuigden over hun schrijnende ervaringen. Zo was er onder meer een Duitse Herder die drie dagen na aankoop te kampen had met parasieten en bloederige diarree.

Gangsterpraktijken

Het parket vordert in totaal 6.000 euro (250 euro plus 500 euro maal 8 (opdeciemen)) en een verbod van 1 jaar op het houden van dieren. Vooral dat laatste is voor GAIA, gezien de ernst van de feiten, een veel te lage strafvordering. Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA, wikte zijn woorden niet en sprak over gangsterpraktijken van een typische broodfokker: “De dierenwelzijnswet voorziet de mogelijkheid tot een levenslang verbod op het houden van dieren. Een gepaste straf voor een onverbeterlijke broodfokker als de heer Van den Bergh.”

Manolito Van den Bergh zelf bood aan het einde van de zitting aan de burgerlijke partij zijn excuses aan. “O zo doorzichtig en onoprecht”, reageerde GAIA-voorzitter Michel vandenbosch. 

 Uitspraak op 14 oktober.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be