RECHTSZAAK IMPORT OOSTBLOKPUPPY’S: DOGS & CO BLIJFT GESCHRAPT VAN DE LIJST VAN HONDENEXPORTEURS

GAIA duwt gaspedaal in: nieuwe strafklacht tegen beruchte invoerder van puppy’s

Brussel, 30 juni 2019 – Op 20 april 2016 schrapte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de exportvergunning van het Tsjechische Dogs & Co voor de tweede maal. Dogs & Co werd opgericht door Louisa Thees, echtgenote van Mathieu Clerckx. Die laatste is eigenaar van de beruchte hondenhandelszaak Happy Doggy in Boechout. De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel oordeelt nu dat de schrapping overeind blijft. M.a.w. Dogs & Co mag geen honden exporteren naar België. “Wij zijn opgelucht dat het verzamelcentrum van mevrouw Thees geschrapt blijft”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dat Happy Doggy te jonge puppy's afkomstig van Dogs & Co had mogen blijven importeren, zou onverteerbaar geweest zijn." Op 22 september 2017 werden Louisa Thees en Matthieu Clerckx nog strafrechtelijk veroordeeld omdat hun handelszaak uit Boechout (tegenwoordig "Happy Doggy") 382 hondjes jonger dan acht weken had ingevoerd vanuit Tsjechië. Op dit moment loopt een nieuwe strafklacht van GAIA bij het Antwerpse parket. 

Ondernemingen die puppy’s mogen invoeren in België staan op een zogenaamde whitelist. Een van de voorwaarden om op die lijst te staan, is dat ze zelf honden moeten kweken. Ze mogen dus geen honden van bijvoorbeeld plaatselijke kwekers/boeren/particulieren opkopen om dan naar het buitenland te verhandelen. In het laatste geval spreken we van een verzamelcentrum. Omdat het risico op besmetting van dodelijke ziektes te groot is, mogen vanuit een dergelijk centrum geen honden naar ons land verhandeld worden. Dat is ook de reden waarom Dogs & Co, oorspronkelijk gevestigd in het Tsjechische Skoronice, door minister Weyts geschrapt werd van de whitelist. Het is tegen die schrapping dat het Tsjechische Dogs & Co beroep had aangetekend en verzocht ‘de schrappingsbeslissing buiten toepassing te verklaren’ omdat de schrapping onvoldoende gemotiveerd zou zijn. 

Onvoldoende gemotiveerd
In zijn vonnis van 24 juni 2019 veroordeelt de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg het Vlaams Gewest weliswaar tot een schadevergoeding van 4.900 euro omdat de eerste schrappingsbeslissing van 21 november 2014 van Dogs & Co onvoldoende gemotiveerd was. Maar de tweede schrappingsbeslissing blijft wel overeind. Dogs & Co mag dus geen honden naar Vlaanderen exporteren.

Tweede schrappingsbeslissing gehandhaafd
En dat vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch volkomen terecht: “Mevrouw Thees, die 80 % van de aandelen van Dogs & Co heeft, is op 22 september 2017 nog strafrechtelijk veroordeeld voor haar betrokkenheid in de illegale import van 382 puppy's naar Puppyhouse uit Boechout (nu van naam veranderd naar 'Happy Doggy'). De puppy's waren jonger dan 8 weken terwijl ze minstens 15 weken moeten zijn gelet op de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid. Al de 382 puppy's waren afkomstig van Dogs & Co en waren op transport gezet tijdens de eerste zes maanden van 2014.”

Geen brave ondernemers
Meester Anthony Godfroid, raadsman van GAIA, vult aan: "Het zou een zeer slecht signaal geweest zijn om een Dogs & Co terug op te nemen op de lijst van erkende exporteurs. Een verzamelcentrum zoals Dogs & Co had sowieso nooit op de lijst mogen komen. Positief is dat Dogs & Co van de lijst geschrapt blijft. Maar dat diezelfde onderneming met een veroordeelde hoofdaandeelhoudster een schadevergoeding van 4.900 euro krijgt toegekend terwijl de Antwerpse strafrechter nochtans een zeer strenge veroordeling heeft uitgesproken voor de export van veel te jonge puppy's, vind ik toch bedenkelijk. Ik stel me hardop de vraag of de rechter voldoende belang heeft gehecht aan de strafzaak. Indien er hoger beroep wordt aangetekend, zal ik het Hof er van proberen te overtuigen dat het hier niet gaat om brave ondernemers. De Antwerpse Procureur des Konings drukte het nog als volgt uit tijdens de behandeling van de strafzaak: “De heer Clerckx en mevrouw Thees zijn platte commerçanten”. In die context vind ik het zeer bitter dat het VLaams Gewest het Tsjechische exportbedrijf van mevrouw Thees een schadevergoeding moet betalen.

Nieuwe strafklacht
GAIA trekt al lang ten strijde tegen Mathieu Clerckx en zijn dierenzaak Happy Doggy (het voormalige Dierenplezier en Puppy House). Jaarlijks ontvangt de dierenrechtenorganisatie tientallen klachten van mensen die werden opgelicht door de malafide broodfokker. Op 22 september 2017 besliste de Antwerpse correctionele rechtbank om 191.000 euro verbeurd te verklaren omdat er bijna 400 honden onder de 8 weken waren geïmporteerd uit Tsjechië om door te verkopen aan consumenten. De puppy's waren toen allemaal afkomstig van Dogs & co uit Skoronice. De rechtbank is toen niet ingegaan op de vraag van Procureur des Konings Marc Van Cauteren om aan de zaakvoerders, Mathieu Clerckx en Louisa Thees, een verbod op te leggen om nog langer dieren te houden. “Zij kregen nog één laatste kans”, zegt Vandenbosch. “Welnu, de vele klachten bleven binnenkomen en wij hebben dan ook in september 2018 – één jaar na hun veroordeling op 22 september 2017 – aan onze advocaten opdracht gegeven om opnieuw strafklacht neer te leggen bij het Antwerpse parket. De schande van Boechout moet stoppen!”

Meer info

Contact: 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Mr. Anthony Godfroid, advocaat van GAIA: 0494 75 31 71

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be