Rechtszaak start tegen vrouw die hond achterliet in snikhete wagen waardoor hij stierf

Brussel / Ieper, 19 maart 2021 – In augustus vorig jaar overleed een hond op de parking van AZ Sint-Jan in Brugge nadat het baasje het arme dier meer dan een uur had achtergelaten in een snikhete wagen. GAIA diende klacht in en op maandag 22 maart vindt de inleidende zitting plaats in Ieper. De vrouw riskeert volgende maximumstraffen: 18.000 euro boete en 6 maanden gevangenisstraf. 

Al jaren voert GAIA campagne en sensibiliseren ze iedereen om hun huisdier niet achter te laten in de wagen bij warm weer. “Wie niet horen wil, moet voelen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Wij hebben er oprecht genoeg van dat onschuldige dieren een verschrikkelijke en vooral onnodige dood sterven door de schuld van diegenen die voor hen zorg moeten dragen.” Artikel 1 van de dierenwelzijnswet is duidelijk: niemand mag handelingen plegen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat. “Het is op basis van dat artikel dat wij klacht indienden tegen de dame. Blijkbaar zijn er straffen nodig en helpt sensibiliseren niet. Elk jaar opnieuw lezen wij over dieren die sterven in een snikhete wagen. Het is genoeg geweest.” 

Meester Anthony Godfroid, de raadsman van GAIA, vult aan: “Ik heb jaren geleden een tekst geschreven waarbij ik uitleg wat mensen moeten doen wanneer ze een hond aantreffen die opgesloten is in een wagen. Elke zomer opnieuw gaat diezelfde tekst “viraal”. Het probleem keert dus elk jaar terug. Dat GAIA zich burgerlijke partij stelt in deze zaak is dus zeer begrijpelijk. Het is een maatschappelijke kwestie die ook buiten de zomermaanden aandacht verdient. Het is onwaarschijnlijk dat de rechter de maximumstraffen zal uitspreken, maar mijn cliënte hoopt uiteraard wel op een krachtig signaal van de rechtbank. Het vonnis zal normaal gezien nog voor het aanbreken van een nieuwe zomer volgen.”

Maandag 22 maart om 9 uur, Grote Markt 1, Ieper. 

Meer informatie
Contact: 
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15
Meester Anthony Godfroid, raadsheer van GAIA: 0494 75 31 71 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be