Regering Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil dwangvoederen verbieden

GAIA: “Een sterk signaal tegen wrede productie van foie gras”

Brussel, 17 februari 2017 – Op initiatief van Bianca Debaets, staatssecretaris voor Dierenwelzijn, heeft de Brusselse regering vanochtend in eerste lezing een voorontwerp van ordonnantie goedgekeurd, die het dwangvoederen van dieren in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest verbiedt. Dat verbod slaat meer bepaald op het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert tevreden: “Ook al is er vandaag in de Brusselse regio geen enkel bedrijf actief waar zwemvogels gedwangvoederd worden, deze maatregel is een krachtig signaal naar de twee andere regio’s waar foie gras geproduceerd wordt, met name vooral in het zuiden van het land. Met dit wetgevend initiatief bewijzen staatssecretaris Debaets en de Brusselse regering hoezeer zij beseffen dat gavage het dierenwelzijn schaadt.  Met deze maatregel komen ze ook tegemoet aan de wil van de grote meerderheid van de Belgen, inclusief de Brusselaars, die deze wrede productiemethode willen verboden zien.”

In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden of worden de wetten ter bescherming van dieren zo geïnterpreteerd dat de praktijk er de facto strafbaar is. Slechts 5 EU-landen produceren foie gras (Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België). Dwangvoedering is ook verboden in Israël, Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije en in Californië in de Verenigde Staten van Amerika. Zodra het Brussels parlement het wetsontwerp van de regering zal goedgekeurd hebben, kan ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die lijst vervoegen.

Ons land telt 1 gavagebedrijf in Vlaanderen en twaalf foie gras-eendenkwekerijen in Wallonië, waar jaarlijks in totaal tienduizenden eenden gedwangvoederd en ziek gemaakt worden voor de productie van foie gras. De dwangvoederperiode duurt twaalf dagen, waardoor de levers van de dieren negen tot tien keer groter worden dan normaal (van 90 gram tot 900 gram). Een recent wetenschappelijk rapport van de Universiteit van Cambridge (2015) bevestigt dat gavage het welzijn van de zwemvogels ernstige schade toebrengt.

---- Einde persbericht ----

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be