Renpaard laat het leven op Waregem Koerse

GAIA vraagt zich af of hindernisrennen nog opportuun zijn

Het 5-jarige renpaard Anata is in de vooravond dermate ernstig geblesseerd geraakt op Waregem Koerse dat de dierenartsen ter plaatse hebben beslist om het dier te laten inslapen. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is het duidelijk: “Als de organisatoren van Waregem Koerse niet kunnen garanderen dat élk paard dit evenement overleeft, dan rijst de vraag of zulke hindernisrennen nog wel opportuun zijn.”

Het was tijdens de laatste hindernisren op Waregem Koerse, de zogeheten prijs Baron Casier, dat de Franse merrie Anata een fatale beenkwetsuur opliep. Wellicht kon het paard nog even door rennen, puur op adrenaline, maar het zakte vlak voor de finish in elkaar. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Na de race beslisten de aanwezige dierenartsen meteen om Anata te laten inslapen.

Voor Michel Vandenbosch is zulk dierenleed bijzonder moeilijk te verkroppen: “Het kan niet door de beugel dat er gemiddeld om de twee edities van Waregem Koerse minstens één renpaard het leven laat. Ondanks alle veranderingen en verbeteringen die er op vraag van GAIA gekomen zijn, stel ik vast dat Waregem Koerse nog steeds niet veilig genoeg is voor de paarden. Als de organisatie niet kan garanderen dat élk paard de hindernisrennen overleeft, rijst de vraag of het opportuun is om Waregem Koerse in de toekomst nog te laten doorgaan.”

GAIA eist dan ook een spoedoverleg met de organisatie van Waregem Koerse, om te bekijken hoe het verder moet. Eén ding is zeker: de selectiecriteria moeten absoluut strenger.

Bekijk hier de beelden

AVI - 30 Mb

Bekijk hier de beelden

AVI - 7.9 Mb

Bekijk hier de beelden

AVI - 18 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be