Strafproces tegen 'dogsitter'

Vervolging wegens seksuele handelingen met Duitse herdershond

Brussel, 15 februari 2018 - Volgende week dinsdag vindt om 9 uur voor de Correctionele Rechtbank Oost-Vlaanderen het proces tegen ‘dogsitter’ D.D.M. plaats. De man riskeert een veroordeling voor seksuele betrekkingen met (minstens) de Duitse herder Rasko. “Bestialiteiten zijn handelingen die indruisen tegen de waardigheid en het welzijn van dieren schenden. Dergelijke misbruiken kunnen absoluut niet door de beugel”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Tussen 22 januari en 30 januari 2016 was H.P. op vakantie met zijn gezin. Hij deed een beroep op D.D.M. als hondenoppasser voor zijn hond Rasko. Door middel van camera’s in de woning – waarvan de hondenoppasser op de hoogte was - kon H.P. zien dat D.D.M. naakt rondliep in zijn huis en walgelijke seksuele handelingen stelde met zijn hond Rasko.

Gevangenisstraf

Sinds maart 200zijn seksuele handelingen met dieren strafbaar. De straf kan oplopen tot een gevangenisstraf van één tot drie maanden en tot geldboetes van 2000 euro.[1] Dat bestialiteit strafbaar is, is de verdienste van GAIA. De dierenrechtenorganisatie diende in 2006 klacht in tegen een 36-jarige man, een nachtwaker in een dierenasiel, die tussen 1997 en 1999 seksuele betrekkingen had met asielhonden. Die persoon, die zich op het internet Freaky noemde, filmde zijn seksuele handelingen met dieren, nam er foto's van en plaatste die op het internet. Hij werd uiteindelijk niet veroordeeld wegens dierenmishandeling omdat de rechter oordeelde dat er geen wettelijke grondslag was. GAIA drong aan op een wijziging van de dierenwelzijnswet en in 2007 haalden de dierenrechtenverdedigers hun slag thuis.

“GAIA is er uiteindelijk in geslaagd de dierenwelzijnswet te doen wijzigen zodat zoösexuelen hun wanpraktijken niet meer straffeloos kunnen plegen”, aldus Vandenbosch. “Ik heb er vertrouwen in dat de rechtbank deze verwerpelijke daden gaat veroordelen aangezien seks met dieren uitdrukkelijk strafbaar is. Wat die man heeft gedaan, moet bestraft worden zeker wanneer de feiten niet ontkend worden."

De advocaat van GAIA, Meester Anthony Godfroid, vult aan: "De strafwetgever is terecht van oordeel dat seks met dieren evenzeer strafbaar moet zijn zoals seks met kinderen. Ik span mij in voor mijn cliënte opdat deze "dogsitter" een voelbare straf krijgt." 

 

[1] In deze zaak te vermenigvuldigen met 6

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be