Strafproces tegen zoöfiele "dogsitter"

Openbaar Ministerie vordert 3 maand celstraf, verbod om nog dieren te houden en boete van 12.000 euro wegens strafbare seksuele handelingen met Duitse herdershond Rasko

Brussel, 27 maart 2018, Vandaag vond in de correctionele rechtbank van Oudenaarde het strafproces tegen ‘dogsitter’ D.D.M. plaats. D.D.M. stond er terecht voor seksuele betrekkingen met (minstens) de Duitse herder Rasko. Het Openbaar Ministerie was terecht niet mals voor de beklaagde en vordert 3 maand celstraf, een verbod om nog dieren te houden en de hoogste boete (12.000 euro). “Bestialiteiten zijn strafbare handelingen die indruisen tegen de waardigheid van dieren en hun welzijn”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dergelijke misbruiken kunnen absoluut niet door de beugel.” Behalve het baasje van Rasko stelde ook GAIA zich burgerlijke partij in deze zaak. Uitspraak volgt op 24 april 2018. De beklaagde – die nochtans het bevel had gekregen om persoonlijk te verschijnen - kwam zelf niet opdagen.

Tussen 22 januari en 30 januari 2016 was H.P. op vakantie met zijn gezin. Hij deed een beroep op D.D.M. als hondenoppasser voor zijn hond Rasko. Het was niet de eerste keer dat H.P. de beklaagde inschakelde als dogsitter. Op beelden van camera’s in de woning – waarvan de hondenoppasser op de hoogte was - kon H.P. zien dat D.D.M. naakt rondliep in zijn huis en seksuele handelingen pleegde met zijn hond Rasko. H.P. keert na het zien van de beelden vervroegd terug van vakantie. De beklaagde gaf achteraf ook zelf toe dat hij twee maal seksuele handelingen stelde met de hond.

De beklaagde, die de feiten tijdens zijn verhoren uiteindelijk toegaf, had een originele uitleg voor zijn daden: hij deed het naar eigen zeggen om zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid te bevredigen. Hij beweerde zelfs dat het de hond Rasko zelf was die hem liet verstaan dat hij zijn arm naar het geslachtsdeel van de hond moest brengen om het te strelen. Zijn raadsvrouw zwaaide met een verslag van een forensisch psychiater die stelde dat dit af te keuren gedrag mogelijk een bijwerking was van de medicatie die de man gebruikte. Michel Vandenbosch: “Ik hoop echt dat de rechtbank de beklaagde een verbod oplegt om nog dieren te houden want dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat hij geen andere honden meer misbruikt.”

Gevangenisstraf

Sinds 23 juli 200zijn seksuele handelingen met dieren strafbaar (artikel 35, 9° van de Dierenwelzijnswet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren). Dat bestialiteit strafbaar is, is de verdienste van GAIA. De dierenrechtenorganisatie diende begin 2000 klacht in tegen een 36-jarige man, een nachtwaker in een dierenasiel, die tussen 1997 en 1999 seksuele betrekkingen had met asielhonden. Die persoon filmde zijn seksuele handelingen met dieren, nam er foto's van en plaatste die onder zijn ‘artiestennaam’ Freki op het internet. Hij werd uiteindelijk niet veroordeeld wegens dierenmishandeling omdat de rechter oordeelde dat er geen wettelijke grondslag was. GAIA drong aan op een wijziging van de dierenwelzijnswet en in 2007 haalden de dierenrechtenverdedigers hun slag thuis.

Meer informatie

Contact: Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, 0475/45 20 15

              Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA, 0494/75 31 71

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be