Delhaize stopt met de verkoop van (Latijns)-Amerikaans paardenvlees. Voortaan ligt er enkel nog Europees paardenvlees in de winkelrekken

GAIA: “Eindelijk geeft Delhaize gehoor aan onze verzuchtingen”

Brussel, 14 juli 2016 - Delhaize Groep verkoopt voortaan geen vers vlees of charcuterie meer afkomstig van (Latijns)-Amerikaanse paarden. Vanaf nu ligt er enkel nog Europees paardenvlees in de winkelrekken. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie GAIA. In navolging van Lidl, Makro en Colruyt, is Delhaize de vierde winkelketen die in België haar ethische verantwoordelijkheid opneemt en neen zegt tegen deze stinkende handel. Slachtpaarden worden in (Latijns)-Amerika systematisch onderworpen aan talloze mishandelingen, niet alleen voor en tijdens het lange transport naar het slachthuis maar ook in het slachthuis zelf. “De beslissing van Delhaize Groep om zich te beperken tot Europese producenten van paardenvlees, sluit perfect aan bij de vraag van de consument die dierenwelzijn almaar meer ter harte neemt en zich terecht vragen stelt bij het gebrek aan traceerbaarheid van (Latijns)-Amerikaans paardenvlees (de handel in gestolen paarden teelt wierig in Argentinië en Uruguay)”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “Dit is een belangrijke stap in de goede richting en toont duidelijk dat Delhaize Groep dierenwelzijn ter harte neemt.”

Terwijl LIDL helemaal geen paardenvlees meer verkoopt, vervoegt Delhaize Colruyt en Makro die enkel nog Europees paardenvlees aanbieden. Deze beslissing, die onmiddellijk in voege treedt, is mede het resultaat van verschillende diepgaande onderzoeken van o.a. GAIA ter plaatse, die pijnlijk duidelijk maken dat er in dat deel van de wereld geen belang gehecht wordt aan traceerbaarheid van paardenvlees en dierenwelzijn.

Mishandelde paarden

Sinds 2009 trekt GAIA regelmatig aan de alarmbel. België is een draaischijf in de handel van (Latijns)-Amerikaanse, mishandelde paarden. In 2015 besloot de Europese Commissie de invoer van Mexicaans paardenvlees te verbieden.  “De beslissing van Delhaize Groep beantwoordt niet alleen aan onze verzuchtingen maar ook aan de verwachtingen van de consument”, benadrukt Michel Vandenbosch.

Een oproep aan de slechte leerlingen van de klas

GAIA blijft campagne voeren tegen (Latijns)-Amerikaans paardenvlees totdat alle Belgische distributieketens geen paardenvlees meer verkopen van buiten de EU en bijgevolg uit (Latijns)-Amerika. De slechte leerlingen van de klas (Carrefour, Cora, Champion, Intermarché en Match) zijn heel goed op de hoogte van de wantoestanden ter plaatse maar volharden momenteel in hun onverzettelijkheid en blijven vlees van mishandelde (Latijns)-Amerikaanse paarden aanbieden.

Totdat ook zij zich aansluiten bij de supermarkten die wel het goede voorbeeld geven, zet GAIA haar campagne verder en roept ze het grote publiek op om massaal protestbrieven te versturen. Meer informatie op de website van GAIA: www.gaia.be.

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be