Tientallen ‘cage fighters’ opgesloten in kooi in Leuven

GAIA: “Een leven in een kooi is geen leven”

Leuven, 2 augustus 2019 – Vandaag hield GAIA halt in Leuven. Het bezoek kadert in de jaarlijkse zomertournee waarbij de organisatie neerstrijkt in 12 steden. Dit jaar staat de campagne ‘Stop de kooien’ centraal binnen de tournee, een Europees burgerinitiatief met als doel een verbod op kooien in de veehouderij. GAIA wil tegen het eind van de zomer helpen de drempel van 1,3 miljoen handtekeningen te overschrijden. Tegen de middag hadden al tientallen Leuvenaren de petitie ondertekend en zich opgesloten in een kooi voor een foto. In Brussel waren er 330 cage fighters; in Genk 220 en in Antwerpen 477. Doet de Leuvenaar beter?

In de EU brengen jaarlijks meer dan 300 miljoen dieren hun hele leven, of een groot deel daarvan, door in kooien. Zeugen liggen vast tussen stalen stangen in zogenaamde kraamhokken waarin amper plaats is voor normaal zorggedrag. Konijnen en kwartels slijten hun hele leven in kale kooien. Piepjonge kalfjes worden apart opgesloten. Legkippen zitten nog steeds opgesloten in kooien en eenden en ganzen worden in kooien opgesloten om onder dwang gevoederd te worden voor de productie van foie gras. Kooien zijn wreed. Een leven in een kooi is geen dierwaardig bestaan. “Gereduceerd tot een vlees- en broedmachine leiden deze voelende wezens een leven zonder waardigheid”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dieren in kooien lijden ernstig: ze hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen er hun natuurlijke gedrag niet in vertonen noch ontplooien.”

Ambassadeur Kevin Borlée
Geconfronteerd met dit ernstig dierenleed werkt GAIA samen met een netwerk van meer dan 130 organisaties om zo via een Europees Burgerinitiatief een verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij te bekomen. ‘End the cage age’ of ‘Stop de kooien’ vormt het thema van de zomertournee van GAIA dit jaar. Doel: zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen en mensen blijven sensibiliseren. “Aangezien het objectief van 1 miljoen handtekeningen onlangs al werd bereikt, hebben we de lat hoger gelegd. Ons doel is nu om in Europees verband liefst al tegen het einde van deze zomer 1,3 miljoen handtekeningen te verzamelen om zo onze eis kracht bij te zetten”, zegt Vandenbosch.

In Brussel kwam niemand minder dan Kevin Borlée zijn steun aan de campagne betuigen. De olympisch atleet liet zich opsluiten in een kooi op mensenmaat om zo aandacht te vragen voor de miljoenen landbouwdieren die achter tralies leven. Hij roept iedereen op om langs te komen in de andere steden en de petitie te tekenen. Kevin Borlée: “Waarom heb ik besloten mij te engageren voor GAIA? De meest eenvoudige reden is dat ik van dieren hou. Wanneer ik zie in welke omstandigheden dieren vandaag moeten leven, krijg ik hartpijn. Waarom zouden we er dan niet voor zorgen dat de dieren een beter leven kunnen leiden? Als een petitie hetgeen is wat nodig is om het onderwerp tot bij de Europese Commissie te brengen en betere wetten te creëren, teken dan zonder aarzelen.” 

De GAIA-karavaan strijkt nog neer in Luik (6 augustus), Gent (7 augustus), Aarlen (8 augustus), Charleroi (13 augustus), Blankenberge (14 augustus) en Eupen (16 augustus). Iedereen welkom om zich, net als Kevin Borlée, op te sluiten in een kooi op mensenmaat én de petitie te tekenen. 

FOTO'S VRIJ VOOR GEBRUIK

--- Einde bericht ---

Praktische informatie
Kim Vandenbroucke, 0489/63 09 99

Interviews, quotes
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475/45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be