Tussentijds rapport van GAIA voor de ministers van Dierenwelzijn
Ben Weyts: 12/20, Bianca Debaets: 11/20, Carlo Di Antonio: 14/20
Brussel, 31 januari 2017. Goed halfweg de legislatuur maakt de dierenrechtenorganisatie GAIA de tussentijdse balans op van het beleid van de allereerste regionale Vlaamse en Waalse ministers en de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn. Hieronder vindt u de rapporten van de 3 ministers.
Vlaanderens eerste en volwaardige minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) krijgt van GAIA 12/20 op zijn tussentijds rapport
Sinds Ben Weyts in Vlaanderen bevoegd is voor Dierenwelzijn is er ongetwijfeld een nieuwe positieve beleidsdynamiek ontstaan voor het dierenwelzijn in Vlaanderen. De resolute beslissing van de minister om de Europese regelgeving, die onverdoofd slachten uitsluitend toelaat in reguliere slachthuizen, kordaat toe te passen, is tot hiertoe zijn meest opvallende en spraakmakende beleidsdaad. Sinds de minister hier, ondanks aanzienlijke politieke weerstand, volledig terecht het been stijf hield, staat het thema onverdoofd slachten op de politieke agenda. Ook qua visibiliteit van het beleidsdomein Dierenwelzijn zijn we er onmiskenbaar op vooruit gegaan. De minister bedong de nodige budgettaire middelen om zijn steeds kordater optredende inspectiedienst te versterken met 8 extra inspecteurs. Vermeldenswaard zijn bovendien enkele maatregelen en ministeriële beslissingen tegen broodfok (invoerder van pups uit Oost-Europa geschrapt van de lijst, definitieve intrekking van de vergunning van een broodfokker, in beslag neming van 400 honden bij broodfokker in Kasterlee). Maar op het invoerverbod op pups jonger dan 15 weken na tegen rabiësbesmettingsgevaar, gaat het tot hiertoe om punctuele ad hoc maatregelen. Echte structurele maatregelen bleven uit.
GAIA dringt er bij minister Weyts dan ook op aan om nog voor het einde van deze legislatuur te realiseren waar de overgrote meerderheid van de Vlamingen al lang op wacht: een algemeen verbod op onverdoofd slachten (9 Vlamingen op 10 zijn voorstander) en de pelsdierhouderij in Vlaanderen verbieden (waar 86 % van de Vlamingen achter staat). Andere verwachtingen zijn: verplichte sterilisatie van huiskatten (87 % pro), absoluut noodzakelijk om de overpopulatie zwerfkatten in te dijken én de voortdurende stroom ongewenste kittens tegen te gaan. Want zodra ze zich kunnen voortplanten, kweken katten als konijnen en worden de dieren massaal op straat, in de natuur of in het asiel gedumpt, waar een groot deel noodgedwongen een spuitje krijgt. Minister Weyts besliste samen met zijn Waalse en Brusselse collega’s de identificatie en registratie van katten te verplichten. Recent kondigde de minister ook aan dat hij 300.000 euro vrijmaakt voor onderzoek naar alternatieve methoden. Maar vooralsnog ontbreekt een echt doeltreffend proefdierenbeleid dat met concrete targets structureel gericht is op de afbouw van dierproeven en leidt tot een systematische vermindering van het aantal proefdieren. Verder rest minister Weyts een klein jaar om chirurgische biggencastratie tegen 2018 te verbieden zoals het regeerakkoord voorziet.
Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) haalt 11/20
Het kan niet ontkend worden dat Bianca Debaets blijk geeft van goede wil om een tastbaar verschil te maken voor het Dierenwelzijn in het Hoofdstedelijk Gewest. Op haar initiatief en zoals het regeerakkoord voorziet, verbood de Brusselse regering de pelsdierhouderij. Ook reageerde staatssecretaris Debaets vrij kordaat op onze onthullingen over wreedheden en verregaande verwaarlozing van de proefdieren in het animalarium van de VUB: zij legde de VUB een aantal maatregelen op (o.a. geen nieuwe proeven gedurende drie maanden en de uitwerking van een actieplan dat de aangeklaagde wantoestanden onmogelijk moet maken). Ze maakte ook 30 000 euro vrij ter ondersteuning van het onderzoek naar alternatieve methoden. Maar net zoals haar Vlaamse en Waalse collega ontbreekt het haar vooralsnog aan een doeltreffende beleidsstrategie met het oog op een systematische vermindering van het aantal dierproeven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Totaal in strijd met de Europese regelgeving organiseerde de Brusselse regering een tijdelijke slachtvloer waar tijdens het Islamitische offer’feest’ schapen illegaal onverdoofd geslacht werden. Een misstap, die de Brusselse regering naar verluidt niet meer zal herhalen. De Brusselse regering houdt de inrichting en organisatie van een tijdelijke slachtvloer voor bekeken, maakte de staatssecretaris bekend. Voor toekomstige beleidsmaatregelen rekent ze wellicht op adviezen van de recent opgerichte Brusselse Raad voor Dierenwelzijn, die zich onder meer zal buigen over (verplichte)kattensterilisatie.
Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (Cdh) krijgt de meeste punten: 14/20.
Verdiend, oordeelt GAIA: sinds het aantreden van Wallonië’s allereerste minister van Dierenwelzijn ooit, zijn behalve een aantal andere wettelijke en beleidsmaatregelen die hij realiseerde, pelsdierkwekerijen voor de productie van bont er verboden. Daardoor werden enkele concrete plannen om de nertsenhouderij ook in Wallonië in te planten, definitief afgevoerd. Ook wordt op initiatief van minister Di Antonio de wettelijk verplichte huiskattensterilisatie er vanaf maart 2017 van kracht. Dat zijn twee prioritaire doelstellingen van GAIA (waar meer dan 80 % van de Walen achter staat). Maatregelen tegen broodfok en een sanering van de hondenhandel staan in de steigers evenals de zogeheten Code wallon du Bien-Etre Animal (tegen 2018), een vernieuwende herziening van de dierenwelzijnwetgeving, waar GAIA veel van verwacht en naar verluidt een verbod op onverdoofd slachten zal bevatten. Maar tot hiertoe nam minister Di Antonio geen maatregelen tegen dwangvoedering voor foie grasproductie noch tegen chirurgische biggencastratie en heeft hij nog geen beleid uitgewerkt met concrete doelstellingen dat gericht is op de afbouw en vermindering van het proefdierengebruik.
---Einde bericht---