Twee honden failliete hondenfokker volgens curator uit lijden verlost

Curator en GAIA roepen Inspectie Dierenwelzijn op honden uit kwekerij Kasterlee in asielen onder te brengen

In verband met de zaak van de 402 honden in de hondenkwekerij Kempenaars kennel in Kasterlee: de curator, meester Bruno Van Impe, die van de Rechtbank van Koophandel de opdracht kreeg een onderkomen te vinden voor de dieren, deelde GAIA mee dat hij een voorlopige overeenkomst heeft gesloten met Gerd Wellekens, de zaakvoerder van de failliete BVBA Just Dogs: Wellekens zal nog een week instaan voor de elementaire noden van de dieren en hen nog zeven dagen eten en drinken geven.

De curator zag er enkele dagen geleden naar eigen zeggen o.a. ondervoede honden en enkele zieke pups. De zaakvoerder liet ook weten dat hij niet meer kon instaan voor de dieren en ze ook geen eten of drinken meer kon geven.

Ben Weyts

Aan de raadsman van GAIA deelde de curator vandaag mee dat de afgelopen dagen twee honden “met tumoren” en “gezwellen” op bevel van de Inspectiedienst Dierenwelzijn geëuthanaseerd werden. Vandaag “verzekerde” minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dat “indien ook maar één hond het slachtoffer zou zijn van wantoestanden er onmiddellijk wordt ingegrepen en de honden elders worden ondergebracht .    

Curator en GAIA roepen overheid op ALLE honden in asielen onder te brengen

 “Vandaag deelde de curator nog aan GAIA mee dat hij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn oproept om alle dieren uit de kwekerij bestuurlijk in beslag te nemen, en ze te plaatsen in erkende asielen.De curator merkte terecht op dat dat ook het streefdoel is van GAIA. De curator onderstreept dat hij uiteraard niet over voldoende middelen en personeel beschikt om zelf te zorgen voor een zo groot aantal dieren. Meester Van Impe voegde eraan toe dat hij nog geen enkel overnamebod heeft ontvangen van welke kweker ook .  GAIA vreest dat de ‘failliete’ kweker, die eveneens niet over middelen noch personeel beschikt om de honden degelijk te verzorgen conform de wettelijke vereisten, de dieren zal proberen te verlappen aan andere kwekers, en enkel de honden, die niet verkocht raken, in dat geval zouden ondergebracht - lees: gedumpt - worden in asielen.

“Met andere woorden”, hekelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, “met honden die om allerlei redenen onverkoopbaar zijn, de 'stock' waarvan hij niet afgeraakt, met de dieren van mindere 'kwaliteit', die weinig of geen lucratieve waarde hebben b.v.omwille van hun povere algemene gezondheidstoestand, worden de asielen opgezadeld, terwijl broodfokkers op de kap van de verkoopbare honden hun zakken kunnen vullen.” GAIA vreest dat de honden via de andere bvba van hondenfokker en hondenhandelaar Gerd Wellekens, uiteindelijk in Temse zullen terechtkomen, waar Wellekens bij de BVBA DOGS UNLIMITED BELGIUM, voorheen BVBA AMVISTO, de touwtjes in handen houdt, en zodoende gewoon in bezit van de hondenkweker/handelaar zullen blijven.  

Bedrieglijke reclame

De zaakvoerder van het failliete JUST DOGS bezit zeker geen smetteloze reputatie als hondenkweker (verkoop van besmette pups). Eerder werd de man ook al aangeklaagd wegens het voeren van bedrieglijke publiciteit om zijn honden verkocht te krijgen: via zijn zelf verzonnen keurwerk “International Quality Breeders.” Het Antwerpse parket seponeerde de klacht met het motief dat er andere prioriteiten waren.

Verschillende asielen hebben GAIA laten weten bereid te zijn de honden op te vangen. GAIA roept de overheid met aandrang op te opteren voor een oplossing die de dieren ten goede komt en niet de commerciële belangen van de failliete hondenfokker/handelaar. Inmiddels worden de sociale fora overstelpt met verontwaardigde en bezorgde reacties.

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be