Uitnodiging pers: GAIA-actie aan kabinet Weyts, voor een verbod op biggencastratie (10/5)

Nieuw KB is knieval voor de varkenshouders, maar pijnlijk voor de biggen

Brussel, 9 mei 2023 – Vorige week onthulde GAIA met nieuwe beelden hoe barbaars en pijnlijk biggencastratie eraan toegaat in ons land. Jaarlijks worden in België 4 tot 4,8 miljoen biggen gecastreerd, compleet onnodig want alternatieven bestaan. GAIA vraagt een verbod op biggencastratie en voert op woensdag 10 mei actie voor het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Beelden van biggencastratie zullen er op groot scherm geprojecteerd worden en een marsepeinen varkentje zal symbolisch aan de minister overhandigd worden.

Waar: Kabinet minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, Koolstraat 35, 1000 Brussel.

Wanneer: woensdag 10 mei 2023, 13u.

Dat Belgische varkenshouders vanaf nu hun biggen zelf lokaal mogen verdoven, zoals Belga vandaag meldt, is slechts een doekje voor het bloeden. Een lokale verdoving neemt de enorme pijn tijdens een castratie niet weg. Precies daarom worden bijvoorbeeld katten onder algemene anesthesie gecastreerd.

Bovendien heeft een lokale verdoving geen enkele invloed op de post-operatieve pijn die de dieren ondergaan.

Nieuw KB? Manoeuvre

De dierenrechtenorganisatie GAIA hekelt dan ook het nieuwe KB dat boeren toelaat zelf mannelijke biggen die gecastreerd worden lokaal te verdoven, als een doorzichtig manoeuvre om mensen te doen geloven dat het probleem van de pijnlijke chirurgische castratie hiermee opgelost is. Niets is minder waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat lokale verdoving de pijn van de castratie hooguit wat verlicht maar niet uitschakelt.

GAIA onderstreept dat castratie de dieren pijn doet lijden en hen onnodig verminkt. De beren kunnen gevaccineerd worden tegen berengeur of intact gelaten worden. In dat laatste geval kan berengeur dan aan de slachtlijn gedetecteerd worden door een stuk vlees van het geslachte varken te verhitten en eraan te ruiken. Vlees dat een onaangename geur verspreidt, kan dan voor koude bereidingen gebruikt worden. 

Knieval voor de boeren

GAIA-directeur Ann De Greef: “De federale ministers David Clarinval (MR) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) deden een knieval voor de boerenorganisaties ten koste van perfect vermijdbaar, onnodig dierenleed. Er is geen enkel goed excuus om dieren vermijdbare pijn te doen ondergaan. Beweren dat de dieren met dit KB pijnloos want verdoofd gecastreerd worden, is de mensen wat wijsmaken en hen zand in de ogen strooien. De retail laat het ook niet toe als alternatief en het valt bovendien niet te controleren.”

Alle informatie over biggencastratie in België, met foto- en videomateriaal, een lijvig rapport door GAIA en de Ipsos-enquête naar de publieke opinie vindt u hier in ons persbericht van vorige week.

Contact

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be