Verbod onverdoofd slachten: meerderheidspartijen schuiven hete aardappel door naar Raad van State

GAIA: “Nog geen witte rook uit de schouw van het theater van de schone schijn”

“Hopen sommigen misschien om van uitstel afstel te maken, met de Raad van State als joker?” GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert teleurgesteld, nu de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement vanmorgen alweer niet stemde over de twee voorstellen van decreet (het ene ingediend door Groen-parlementslid Hermes Sanctorum en het andere door Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens) die een totaalverbod op onverdoofd slachten beogen. De hete aardappel wordt doorgeschoven naar de Raad van State, die binnen de 30 dagen een advies moet formuleren over de voorstellen van decreet. Daarmee koopt CD&V, de meerderheidspartij die tegenspartelt, tijd.

GAIA vraagt zich af of men hiervoor twee weken tijd nodig had. “Niemand is gebaat bij politieke spelletjes”, betoogde vanmorgen Hermes Sanctorum (Groen), die ook de vraag stelde of sommigen niet bezig zijn met een “verrottingsstrategie”. “Het gaat hier niet over het rituele maar over het onverdoofde karakter van de slachtingen.” Jelle Engelbosch van N-VA benadrukte dat het advies van de Raad van State enkel gebruikt mag worden om het voorstel van decreet “juridisch te versterken en niet om het te begraven". Gwenny Devroe van Open VLD zei dat haar partij “verdoofd slachten nog deze legislatuur wil bereiken”, maar haar partij ondersteunt de vraag om advies wel. Nadat Chris Janssens (Vlaams Belang) commissievoorzitster Tinne Rombouts (CD&V) aan een eerdere uitspraak herinnerde – dat er nog voor het zomerreces geland moet worden – antwoordde die dat een gedegen advies zeker geen eeuwen uitstel kan betekenen.

Michel Vandenbosch: “Wat er ook van zij, alweer grijpen de Vlaamse regeringspartijen de kans niet die hen werd aangereikt om een einde te maken aan een van de pijnlijkste, wetenschappelijk aangetoonde vormen van dierenleed. Negen Vlamingen op de tien staan achter een verbod op onverdoofd slachten. Zou een Commissie Dierenwelzijn die onverdoofd slachten niet verbiedt en verdoving niet verplicht, zonder uitzondering, zijn naam niet beter veranderen in ‘Commissie voor Dierenleed’? Met angsthazen die steevast goedkope lippendienst bewijzen aan verdoving, maar geen knopen willen of durven door te hakken, is het dierenwelzijn niet gediend. Hoeveel theater gaat er nog opgevoerd worden? Terwijl al die onverdoofd geslachte dieren blijven lijden, dag in dag uit.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be