Verbod op stroomhalsbanden goedgekeurd door Vlaams Parlement, pleitbezorger GAIA reageert tevreden

“Goed dat deze achterhaalde bestraffingstechnieken plaats moeten ruimen”

Brussel, 31 maart 2022 - GAIA en de dieren halen opnieuw een overwinning binnen: het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden in Vlaanderen wordt verboden. Het Vlaams Parlement keurde dit verbod gisterenavond unaniem goed. GAIA reageert tevreden: de dierenrechtenorganisatie ijverde sterk voor zo’n verbod op dergelijke wrede en achterhaalde tuigen. Misbruiken zijn immers legio. 

Begin maart van dit jaar had de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement zich reeds unaniem achter het initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geschaard om het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden te verbieden. Gisterenavond keurde het Vlaams Parlement het ontwerp van decreet goed, unaniem zelfs (104 stemmen voor, geen onthoudingen en geen tegenstemmen).

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “De praktijk leert dat misbruiken legio zijn. Een duidelijke grens trekken, was dan ook noodzakelijk. We zijn het eens met minister Ben Weyts dat achterhaalde bestraffingstechnieken de plaats moeten ruimen voor meer diervriendelijke en meer beschaafde, beloningsgerichte methoden om ongewenst en storend gedrag van gezelschapsdieren te vermijden en op te lossen. Goed dat het Vlaams Parlement nu kiest voor de diervriendelijke optie van de beloningsmethoden.”

Concreet zal vanaf 1 januari 2027 een verbod gelden op het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden, die bijvoorbeeld gebruikt worden om honden af te straffen voor hun geblaf. Maar ook voor stroomhalsbanden voor katten zal dit verbod gelden. 

“Een huisdier is een deel van je gezin en een gezinslid geef je geen elektrische schok”, formuleerde minister Weyts het treffend. 

Overgangsperiode

Tijdens de overgangsperiode tot 2027 kunnen instanties die nu nog stroomhalsbanden gebruiken bij het opleiden van dieren overschakelen naar diervriendelijke alternatieven, want die zijn er voldoende.

Voor het leger, de politie of de gedragstherapeut wordt geen uitzondering gemaakt. Het verbod zal dus algemeen geldend zijn. Specialisten zijn al lang afgestapt van het idee dat je dieren alleen maar kan opleiden of corrigeren met agressieve aversietechnieken. Wetenschappers waarschuwen zelfs voor de mogelijke negatieve gevolgen van trainingsmethodes die uitgaan van bestraffing.

Raad voor Dierenwelzijn

Minister Weyts baseerde zich onder meer op het advies ter zake van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn die de minister adviseert over dierenwelzijnsaangelegenheden. In die Raad profileerde GAIA zich als een sterke pleitbezorger voor een verbod op zowel het gebruik als de verkoop van stroomhalsbanden. 

De afdeling Dierenwelzijn van het Departement Omgeving van het Vlaams Gewest deed ook een bevraging bij zo’n 2.700 hondengedragstherapeuten, trainers, medewerkers van hondenscholen en jagers. Uit die bevraging bleek dat de grote meerderheid van de gedragstherapeuten zich achter een verbod op stroomhalsbanden schaart.

Onzichtbare omheiningen 

Halsbanden die gelinkt zijn aan een onzichtbare omheining blijven wel toegelaten. Bij zo’n halsbanden kan het dier zelf elke schok vermijden door binnen de begrenzing te blijven. Bij trainingshalsbanden en antiblafhalsbanden heeft het dier daarentegen geen enkele controle over de schokken. 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Wij hadden liever een totaalverbod gezien, dus ook op systemen met onzichtbare omheiningen. Die houden sommige honden bij wie de drang te groot is niet tegen, zo blijkt uit onderzoek. Maar dit is een verdedigbaar en eerbaar compromis. We zijn vooral tevreden dat het verbod verder reikt dan het gebruik en dat dus ook de verkoop van stroomhalsbanden niet meer is toegelaten zodra het verbod in werking treedt. Daar had GAIA sterk op aangedrongen. Het gebruik van stroomhalsbanden verbieden zonder verkoopsverbod, zou immers een lege doos geweest zijn.”

EINDE

Meer info:

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be