Verplichte kattenchip is geen oplossing voor het zwerfkattenprobleem

GAIA dringt aan op verplichte kattensterilisatie

Geen prioriteit en geen oplossing voor het zwerfkattenprobleem! Dat vindt GAIA van de maatregel om nieuw geboren kittens vanaf volgend jaar verplicht te chippen, een voornemen dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts naar aanleiding van Werelddierendag aankondigde.

Kraan dichtdraaien

Maar GAIA vindt dat geen prioriteit en nog minder een oplossing! "Om het massale dumpen van ongewenste kittens in de asielen en de overpopulatie zwerfkatten tegen te gaan moet men ervoor zorgen dat er geen ongewenste kittens meer geboren worden en is verplichte sterilisatie en castratie van vruchtbare huiskatten absoluut noodzakelijk", licht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch toe. "De kraan moet aan de bron dichtgedraaid worden. Verplichte identificatie en registratie via chippen lijkt mij veeleer zinvol voor geadopteerde asielkatten op voorwaarde dat er een degelijk functionerende databank wordt opgericht. Maar voor het prangende probleem van de overpopulatie gedumpte katten omdat mensen hun volwassen katten niet onvruchtbaar laten maken, is dat geen oplossing", klinkt het bij GAIA. Mensen gaan de meerkost van de registratie inroepen als reden om geen bijkomende uitgaven te doen voor de nochtans noodzakelijke sterilisatie of castratie van hun kater of kattin.

GAIA vraagt minister Weyts dan ook dringend werk te maken van een maatregel, die echt zoden aan de dijk zet: verplichte sterilisatie van huiskatten, waar trouwens 87 % van de Vlamingen achter staat zoals blijkt uit een recente enquete van IPSOS in opdracht van GAIA.

Brussel wil kattensterilisatie verplichten

Gisteren tijdens een viering van Werelddierendag in Elsene kondigde de woordvoerder van Bianca Debaets, de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn, aan dat de staatssecretaris kattensterilisatie in Brussel wil verplichten. "Mooi", reageert Michel Vandenbosch opgetogen. "Vlaanderen mag dan ook niet achterblijven."

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be