Verplichte sterilisatie van alle huiskatten in Wallonië: GAIA bedankt Waalse regering voor nieuwe wetgeving – praktisch uniek in de wereld - tegen de overpopulatie van katten

GAIA organiseerde deze ochtend een evenement voor de zetel van de Waalse regering om de ministers te bedanken die vandaag een ministerieel besluit goedkeurden dat de sterilisatie van alle huiskatten verplicht. Een delegatie van GAIA overhandigde een levensgrote kat van chocolade aan Waals minister voor Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH), initiatiefnemer van deze wet. Volgens Ann De Greef, directeur van GAIA, gaat het om een erg vooruitstrevende wetgeving: “Door dit voorstel van minister Di Antonio goed te keuren, toont Wallonië dat het de problematiek van de overpopulatie van katten wil aanpakken. GAIA is erg opgezet met de nieuwe wettekst, die nagenoeg uniek is in de wereld, en hoopt dat Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest snel het goede voorbeeld van Wallonië zullen volgen.”

GAIA voert al jaren sensibiliseringscampagnes om mensen aan te sporen hun kat te laten steriliseren. Inspanningen die, zo blijkt uit de officiële cijfers, niet tot een sluitende oplossing voor het probleem hebben geleid. Jaarlijks belandden meer dan 30.000 katten in de Belgische asielen. Waarvan meer dan 10.000 noodgedwongen moeten geëuthanaseerd worden omdat ze niet geadopteerd geraken.

Noodkreet van verenigingen en asielen werd gehoord

Om te voorkomen dat duizenden katten in de asielen belanden en moeten gedood worden, is verplichte sterilisatie van huiskatten absoluut noodzakelijk. Ann De Greef: “In het licht van de alarmerende vaststelling van de overpopulatie en dumping van katten heeft de Waalse regering eindelijk oor naar onze kreet om hulp. Vanaf maart 2017 zal iedereen in het Waals Gewest verplicht worden om zijn kat te laten steriliseren.”

Volgens GAIA moet deze maatregel als een burgerplicht worden beschouwd, en als een van de vele zorgen die kattenbaasjes hun dieren verschuldigd zijn. Voor katten die vóór de bekrachtiging van de nieuwe wettekst worden geboren, stelt de tekst dat de mensen hun dieren binnen een overgangsperiode van twee jaar moeten laten steriliseren. Sterilisatie is vandaag enkel verplicht voor particulieren die een kat wilden verkopen of schenken. Vanaf het voorjaar geldt de verplichte sterilisatie dus voor alle katten en niet alleen wanneer ze verkocht of weggeschonken worden.

Advies Waalse Raad voor Dierenwelzijn

Het nieuwe besluit steunt op een advies van de Waalse Raad voor Dierenwelzijn, dat eind 2015 werd goedgekeurd en bekendgemaakt door Waals minister voor Dierenwelzijn Carlo Di Antonio. Dit advies steunt dan weer op een advies van de Federale Raad voor Dierenwelzijn uit 2009, over de maatregelen die moeten worden genomen om het probleem van zwerfkatten en de overpopulatie in dierenasielen aan te pakken.

De huiskat zal niet verdwijnen

Enige bezorgdheid over de nieuwe wettekst wordt door Ann De Greef alvast in de kiem gesmoord: “Het Europese kattenras zal heus niet uitsterven als gevolg van deze maatregel. GAIA vraagt immers om een regelmatige evaluatie. Zo kan de wet versoepeld worden wanneer er een evenwicht is tussen het aantal achtergelaten katten en het aantal adopties in de dierenasielen.”

--- Einde van het persbericht ---

2016-12-15-Avis-chats-CWBEA.pdf

PDF - 60 Kb

2016_-_factsheet_spay_neuter_nl.pdf

PDF - 1.8 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be