(Video) GAIA overhandigt marsepeinen big aan minister Weyts - voor een verbod op biggencastratie

Brussel, 10 mei 2023 - GAIA voerde vandaag actie aan het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, voor een verbod op biggencastratie. Minister Weyts nam de marsepeinen big die GAIA symbolisch meebracht in ontvangst en bediscussieerde het thema met GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en GAIA-directeur Ann De Greef.

Vorige week onthulde GAIA met nieuwe beelden hoe barbaars en pijnlijk biggencastratie eraan toegaat in ons land. Jaarlijks worden in België 4 tot 4,8 miljoen biggen gecastreerd, compleet onnodig want alternatieven bestaan.

Op groot scherm

GAIA vraagt een verbod op biggencastratie en voerde daarom, vandaag woensdag 10 mei, actie voor het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Beelden van biggencastratie werden er op groot scherm geprojecteerd zodat de minister van Dierenwelzijn er niet naast kon kijken en alle voorbijgangers evenmin.

GAIA-directeur Ann De Greef: "Ik vind het een beetje ontgoochelend. Ik had verwacht dat hij ging zeggen 'Dit is mijn verdomde plicht, om vermijdbaar dierenleed te vermijden, wat hij zo dikwijls herhaalt. Hij somt dan alles op wat hij al gedaan heeft in het verleden. Ok, daarvoor hebben we hem al bedankt en gefeliciteerd, maar de toekomst voor de dieren is dit, te beginnen met een verbod op castratie. We verwachten niet meer of niet minder van de minister van Dierenwelzijn."

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "De minister vindt ook dat chirurgische biggencastratie moet verboden worden. Alleen lijkt hij ons al te zeer gebruik te maken van zijn Europese paraplu. Minister Weyts laat uitschijnen dat het niet op Vlaams, maar op Europees niveau moet geregeld worden. Vlaanderen heeft nochtans niet gewacht op de EU om onverdoofd slachten te verbieden."

Minister is het eens

"Minister Weyts stelt om de haverklap dat vermijdbaar dierenleed moet vermeden worden, welnu, biggencastratie is vermijdbaar dierenleed want er zijn alternatieven. Doe dan uw verdomde plicht, minister Weyts. De minister is het wel met ons eens dat het fameuze Koninklijk Besluit dat boeren toelaat om zelf biggen onder plaatselijke verdoving te castreren een doekje voor het bloeden is, waarmee men zand in de ogen van de mensen strooit. Want dat neemt de pijn niet weg. Zo blijven miljoenen biggen pijn lijden", onderstreept Vandenbosch.

GAIA hekelt het nieuwe KB dat gisteren gepubliceerd werd en boeren toelaat om mannelijke biggen die gecastreerd worden zelf lokaal te verdoven? Het is immers niet meer dan een doorzichtig manoeuvre om mensen te doen geloven dat het probleem van de pijnlijke chirurgische castratie hiermee opgelost is. Niets is minder waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat lokale verdoving de pijn van de castratie hooguit wat verlicht maar niet uitschakelt.

Knieval voor de boeren

GAIA onderstreept dat castratie de dieren pijn doet lijden en hen onnodig verminkt. De beren kunnen gevaccineerd worden tegen berengeur of intact gelaten worden. In dat laatste geval kan berengeur dan aan de slachtlijn gedetecteerd worden door een stuk vlees van het geslachte varken te verhitten en eraan te ruiken. Vlees dat een onaangename geur verspreidt, kan dan voor koude bereidingen gebruikt worden. ​ 

GAIA-directeur Ann De Greef: “De federale ministers David Clarinval (MR) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) deden een knieval voor de boerenorganisaties ten koste van perfect vermijdbaar, onnodig dierenleed. Er is geen enkel goed excuus om dieren vermijdbare pijn te doen ondergaan. Beweren dat de dieren met dit KB pijnloos want verdoofd gecastreerd worden, is de mensen wat wijsmaken en hen zand in de ogen strooien. De retail laat het ook niet toe als alternatief en het valt bovendien niet te controleren.”

Alle informatie over biggencastratie in België, met foto- en videomateriaal, een lijvig rapport door GAIA en de Ipsos-enquête naar de publieke opinie vindt u hier

Contact

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

Foto's en video's vrij te gebruiken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be