Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil verbod op legkippen in (batterij)kooien in volgend Vlaams regeerakkoord

GAIA wil spijkerharde garanties

Brussel, 21 november 2018 - Als het van Ben Weyts (N-VA) afhangt, wordt in het volgende regeerakkoord een verbod op het houden van legkippen in kooien opgenomen. Dat zei de Vlaamse minister van Dierenwelzijn in klaar en duidelijke bewoordingen vandaag tijdens de bespreking van de beleidsbrief Dierenwelzijn voor de resterende regeerperiode in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaamse Parlement. Bij GAIA kan dit sterke statement op veel bijval rekenen.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Een verbod op kooisystemen voor legkippen betekent dat miljoenen leghennen in Vlaanderen betere leefomstandigheden krijgen. De klassieke batterijkooien zijn in de hele EU verboden sinds 2012 maar de legkippen, die in Vlaanderen in de nog toegelaten, zogenaamde verrijkte kooien gehouden worden, beschikken over amper 1 A4-tje ruimte. Die dieren kunnen niet eens hun vleugels spreiden of uitslaan. Ik twijfel niet aan de goede intenties van de minister van Dierenwelzijn maar we zullen minister Weyts en zijn partij zeker ten gepasten tijde aan zijn verklaring herinneren.”

GAIA wil ook spijkerharde garanties: “Indien een verbod werkelijk in het volgende regeerakkoord zou staan, moet het er ook daadwerkelijk komen. "Met een dooie mus, stellen we ons niet tevreden”, verduidelijkt Vandenbosch. Het scenario van het verbod op chirurgische castratie van biggen is voor GAIA niet voor herhaling vatbaar: "chirurgische castratie van biggen moest volgens het regeerakkoord verboden worden “vanaf 2018”, legt de GAIA-voorzitter uit. "Maar bijna een jaar later is het regeerakkoord op dit punt niet uitgevoerd en worden zo’n 4 miljoen biggen in Vlaanderen nog altijd gecastreerd. Overigens voert GAIA momenteel campagne met een tv-spot voor het verbod op biggencastratie in Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië verbiedt de nieuwe Waalse dierenwelzijnswet het houden van legkippen in kooien: er mogen geen nieuwe bedrijven meer komen. En de bestaande bedrijven moeten er uiterlijk in 2028 mee ophouden of overschakelen op een scharrel- of vrije uitloopsysteem. 

--- Einde bericht ---
Meer informatie: Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be