Vlaams Parlement keurt unaniem verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen goed

Michel Vandenbosch: “Kwarteeuw acties en campagnes tegen nertsen- en eendenleed beloond”

“Een memorabele dag voor de honderdduizenden nertsen die jaarlijks in Vlaanderen lijden en vergast worden voor bont. Ook aan de wrede foie grasproductie maakt Vlaanderen een einde.” Dierenrechtenorganisatie GAIA prijst het Vlaams parlement dat vandaag het verbod op pelsdierkwekerijen voor bont én dwangvoederen voor foie gras unaniem goedkeurde. De Vlaamse parlementsleden stemden eensgezind voor het besluit dat de Vlaamse regering eerder aannam op voorstel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die 30 jaar geleden mee aan de wieg stond van Bond zonder Bont, de allereerste anti-bontvereniging in België, ziet meer dan een kwarteeuw acties en campagnes tegen het leed en de mishandeling van honderdduizenden nertsen en eenden beloond worden. Michel Vandenbosch: “Met het verbod dat na Wallonië (in 2015) en het Brussels Gewest (in 2017) vandaag werd gestemd in Vlaanderen wordt het hele land uiterlijk in 2023 pelsdierkweekvrij. Ook met het verbod op dwangvoederen nestelt Vlaanderen zich op het gebied van het Dierenwelzijn mee aan de Europese top.”

Uiterlijk op 1 december 2023 moet de laatste van de nog 17 bestaande pelsdierkwekerijen en het enige bedrijf in Vlaanderen dat nog eenden dwangvoedert voor de productie van foie gras verdwenen zijn. Voor die bedrijven voorziet de Vlaamse regering in een degressieve compensatie.  Hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie. De regering maakt daarvoor totaal 10 miljoen euro vrij.

Geen draagvlak voor bont
Eerder verboden Wallonië (2015) en Brussel (2017) al nertsenkwekerijen op hun grondgebied. In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief waar samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen (moederdieren en jongen) gehouden worden. De dieren leven 7 à 8 maanden in een kleine kooi alvorens ze vergast worden en eindigen als kledingstuk of –accessoire in de winkel. Het zijn wilde dieren die in gevangenschap zwaar neurotisch gedrag vertonen (voortdurend op een neer springen, zelfverminking, …). “De aanhouder wint. Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd”, benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt niet langer aanvaardbaar.”

Dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor bontproductie blijkt keer op keer uit enquêtes. Uit de laatste, uitgevoerd door Ipsos in 2015 in opdracht van GAIA, blijkt dat 85% van de Vlamingen akkoord gaat met het verbod op het kweken en doden van pelsdieren voor bont. 

Jean-Claude Van Damme en Pamela Anderson 
GAIA voerde via tal van zijn campagnes zijn strijd tegen nertsenkwekerijen in Vlaanderen geleidelijk op. In 2011 bundelde de dierenrechtenorganisatie de krachten met Jean-Claude Van Damme en lanceerden ze samen de campagne ‘The Victims’. Eind december 2017 schreef niemand minder dan Pamela Anderson een brief naar Vlaams minister Ben Weyts waarin ze hem opriep dringend werk te maken van een verbod.

Tot nu toe geldt in elf andere Europese landen een verbod: het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Tsjechië en Luxemburg. Ook grote modemerken als Gucci, Armani, Hugo Boss, … weren bont uit hun collecties. De lijst wordt steeds langer. “Mode en ethiek gaan steeds vaker hand in hand. Wij zijn blij dat ook Vlaanderen bijdraagt aan een bontvrije wereld”, zegt Vandenbosch.

Dwangvoederverbod
Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één enkel West-Vlaams bedrijf wordt toegepast. In 2017 trad in het Brussels Gewest een verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras in werking. Ook Europees groeit de weerstand: in 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden of wordt de wet ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat ze de praktijk de facto veroordelen. Slechts 5 EU-landen produceren foie gras (Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije, België). “We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een 9-tal producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be