Vlaamse commissie Dierenwelzijn keurt verbod paardencarrousels goed

Brussel, woensdag 13 januari 2020 — Vandaag werd in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement het verbod op paardencarrousels unaniem goedgekeurd. Het ontwerpdecreet, dat een einde voorziet van kermispony’s op 31 december 2022, moet nu nog door het parlement worden goedgekeurd. GAIA reageert alvast positief. “Binnen iets minder dan 2 jaar is het eindelijk gedaan met de monotone rondjes die pony's met kinderen op hun rug voortdurend moeten draaien op kermissen en dergelijke,” kijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch vooruit.

Het draagvlak voor paardencarrousels neemt sowieso zienderogen af”, gaat Vandenbosch verder. “En educatief zijn dergelijke attracties waardeloos. Over respect voor de welzijnsbehoeften van paarden, degelijke kennis over paardengedrag en een respectvolle omgang met de dieren, brengen ze volstrekt niets bij. Goed dus dat ze verdwijnen.”

Dat er een overgangsperiode tot en met 31 december 2022 én een compensatieregeling wordt voorzien voor de uitbaters die zullen moeten stoppen, vindt Michel Vandenbosch “een elegante manier om een praktijk na te doen uitdoven die niet meer van deze tijd is, hoewel de dierenrechtenorganisatie ze liever onmiddellijk afgschaft ziet.” GAIA verzoekt de Vlaamse volksvertegenwoordigers het decreet te stemmen zodat heel België paardencarrouselvrij wordt. Het Waalse Gewest (vanaf 2023) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kennen al een verbod. 

Einde persbericht

Meer info: Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15    

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be