Vlaamse regering krijgt dikke pluim van GAIA

Michel Vandenbosch : “Vlaamse vuist tegen malafide hondenhandel”

“Een grote stap vooruit. Dit verdient meer dan één dikke pluim!” Dat is de reactie van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op de maatregelen die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurde op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Hiermee steekt Vlaanderen duidelijk enkele tanden bij in de strijd tegen malafide broodfokkers”, aldus Vandenbosch. 

Broodfokkers – kwekers en importeurs van honden en/of katten voor wie dierenwelzijn ondergeschikt is aan financieel winstbejag  – zijn een doorn in het oog van GAIA. Al jarenlang regent het bij de dierenorganisatie klachten van mensen die een pup kochten bij een broodfokker en opgelicht werden. De pup wordt ziek, de pup sterft en/of het paspoort bevat vervalste gegevens (afkomst, leeftijd, vaccinaties,…). “Na drugs en wapens is de illegale handel in dieren, waaronder honden en katten, de meest lucratieve criminele activiteit in heel Europa”, aldus Vandenbosch. Dat Vlaanderen na Brussel ook de strijd aangaat met dergelijke praktijken, juicht GAIA dan ook toe.

De belangrijkste maatregelen voor GAIA op een rijtje

Quarantaineperiode verdubbeld

Dat de quarantaineperiode voor dieren afkomstig uit het buitenland of een andere kwekerij in België (dus niet uit eigen kweek) verdubbeld wordt van 5 naar 10 dagen is een cruciale maatregel die de verkoop van zieke pups moet indijken. Dierenartsen mogen de dieren dan ook niet langer voor het einde van de quarantaineperiode vrijgeven. Dat bovendien de dieren vooraleer ze verkocht worden een aantal basisvaccinaties moeten gekregen hebben, is meer dan noodzakelijk. “Wij krijgen dagelijks berichten van mensen die een puppy kochten die achteraf ziek blijkt te zijn – parvo, kennelhoest, …. . Niet zelden met dodelijke afloop”, aldus Vandenbosch.  

Garantiecertificaat

“Eindelijk wordt het garantiecertificaat van honden in overeenstemming gebracht met de consumentenwet. De garantietermijn wordt zoals het hoort op twee jaar gebracht.”

Bedrieglijke publiciteit

Om te voorkomen dat handelaars liegen over de afkomst van het jonge dier, krijgen kandidaat-kopers het recht het moederdier te zien. Bij malafide kwekers of broodfokkers is dat nu vaak niet het geval omdat de pups ingevoerd werden uit Oost-Europa (en het moederdier daar behandeld wordt als kweekmachine). “Naast het feit dat de maatregel malafide invoerpraktijken aan banden zal leggen, zal het ook zorgen voor gezondere en meer gesocialiseerde pups.” Bedrieglijke publiciteit, denk maar aan stockfoto’s, wordt ook expliciet verboden.

Speenleeftijd

Kittens mogen dan weer pas vanaf 12 weken verhandeld worden in plaats van 7. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit nodig is voor de gedragsmatige ontwikkeling van de jonge dieren. In België gekweekte honden mogen pas verkocht worden vanaf 8 weken. Voor importhonden blijft het 15 weken.

Roostervloeren

Honden mogen na een overgangsperiode van 5 jaar ook niet langer op roostervloeren gehouden worden. “Roostervloeren zijn onverenigbaar met dierenwelzijn en kunnen ernstige problemen aan de poten van de dieren veroorzaken”, zegt Vandenbosch.  

Aantal gekweekte rassen beperkt

Last but not least: kwekers mogen nog maximaal zeven verschillende rassen kweken. Nu is het vaak zo dat sommige fokkers wel tot 65 verschillende rassen te koop aanbieden. Zoveel dieren kan je nooit behoorlijk socialiseren. Een deense dog bijvoorbeeld vraagt een volledig andere opvoeding, kennis van zaken en aanpak dan een jack russel.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be