Vlaamse regering verplicht kattensterilisatie

GAIA: "Lang verwachte maatregel noodzaak om duizenden 'wegwerpkatten' te redden van dumping in asielen"

Brussel, 23 december 2017 - "De beslissing van de Vlaamse regering om de sterilisatie en castratie van alle nieuw geboren katten en alle na 2014 geboren katten (deze laatsten uiterlijk tegen 2020) te verplichten, getuigt van de wil om het hardnekkige fenomeen van de 'wegwerpkatten' op de ethisch meest verantwoorde manier op te lossen", juicht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de maatregel toe. "GAIA is de Vlaamse regering, die het voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts goedkeurde, dan ook erkentelijk. Verplichte sterilisatie is noodzakelijk om duizenden ongewenste kattenlevens, die anders gedumpt worden in asielen preventief te redden. Omdat asielen overspoeld worden met ongewenste kittens waar niemand blijf mee weet en er veel minder katten geadopteerd worden dan er binnenkomen, krijgt een groot deel noodgedwongen een spuitje. Dat gebeurt ook omwille van het hoge besmettingsrisico: de kittens zijn nl. zeer kwetsbaar en gevoelig voor besmettelijke virusziekten, die zich zeer snel verspreiden. 

Kraan moet dicht

Door sterilisatie te verplichten, wordt tevens het probleem van de voortdurende stroom zwerfkatten omdat mensen hun katten niet onvruchtbaar laten maken, en die voor allerlei overlast zorgen, bij de wortel aangepakt. Katten kweken nl. als konijnen. De kraan wordt nu eindelijk dichtgedraaid. De Vlaamse regering legt bovendien de steden en gemeenten die kampen met een overpopulatie zwerfkatten op om een sterilisatiebeleid terzake te voeren. "Hier hebben ook alle dierenasielen en terreinwerkers jarenlang voor geijverd. Kattensterilisatie wordt een dierenzorg- en burgerplicht in Vlaanderen, en dat is bijzonder goed nieuws voor het welzijn en de gezondheid van de katten in Vlaanderen", besluit Michel Vandenbosch. 

Jarenlange campagne 

GAIA voert al jaren campagne voor verplichte kattensterilisatie, die volgend jaar in het Brussels Gewest van kracht wordt en in Wallonië reeds van kracht is. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de huiskat uitsterft". "De bedoeling is dat er op termijn evenveel asielkatten geadopteerd worden dan er in asielen terechtkomen en dat de voortdurende toevloed zwerfkatten geleidelijk wordt ingedijkt." 

- Einde bericht - 

7 veelvoorkomende vragen over sterilisatie

PDF - 1.8 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be