“Voor ons staat het dierenwelzijn centraal”

GAIA wijst op essentie in debat over onverdoofd slachten

Halalhysterie, islamofobie, Hitler, racisme,… Het debat over onverdoofd slachten wijkt nu wel érg ver af van de essentie: dierenleed. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is het duidelijk: “Onze campagne tegen onverdoofd slachten is niet gericht tegen religieuze tradities, maar wel tegen het dierenleed dat daarmee gepaard gaat.” GAIA blijft hameren op de noodzaak van een totaaloplossing, waarvan verplichte verdoving een integraal onderdeel uitmaakt en waar de overgrote meerderheid van de bevolking zich achter schaart.

Zolang mensen vlees eten en er dus dieren worden geslacht – ritueel of niet – is GAIA van oordeel dat die slachtingen altijd en overal onder verdoving moeten gebeuren. Michel Vandenbosch: “Onze doelstelling is er minstens voor te zorgen dat vermijdbaar dierenleed voorkomen wordt. Alleen daar heeft onze strijd voor verplichte verdoving mee te maken. Met niets anders. Wie het anders doet uitschijnen, is van slechte wil.”

Intimidatie

De dierenrechtenorganisatie moedigt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan om zich niet te laten intimideren door orthodox-joodse lobbygroepen of door de vertegenwoordigers van de moslims, die allebei het verdoven van dieren bij rituele slachtingen rabiaat verwerpen. Ze blijven vreemd genoeg bij hun standpunt, ondanks de meest recente wetenschappelijke onderzoeksbevindingen en onderbouwde standpunten van alle Vlaamse dierenartsenverenigingen en de Federatie van Europese dierenartsen, die onverdoofd ritueel slachten ontoelaatbaar vinden.

GAIA reageert ook verontwaardigd op de politieke Vlaamse (meerderheids)partijen die het verdoofd slachten al even resoluut afwijzen. “Daarmee bewijzen die partijen klaar en duidelijk dat het dierenwelzijn hen gestolen kan worden”, aldus Michel Vandenbosch. “Lippendienst bewijzen: dat kunnen ze wel, maar voor de rest blijven ze stokken in de wielen steken.”

Totaaloplossing

Tot slot blijft GAIA hameren op de noodzaak van een totaaloplossing, waarvan verplichte verdoving een integraal onderdeel uitmaakt en waar de overgrote meerderheid van de bevolking zich achter schaart. Wie blijft weigeren om vlees van verdoofd geslachte dieren te eten, kan altijd beslissen om zijn vlees van onverdoofd ritueel geslachte dieren in te voeren. Bij ingevoerd halalvlees is de kans trouwens groot dat het van verdoofd geslachte dieren komt. Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld is ’s werelds belangrijkste exporteur van halalvlees waarbij alle ritueel geslachte dieren vooraf worden verdoofd door middel van elektronarcose. Dat is een omkeerbare verdovingstechniek die compatibel is met de voorschriften van de islam.

“GAIA blijft openstaan voor dialoog, maar heeft zijn buik vol van dovemansgesprekken”, besluit Michel Vandenbosch. “Het is ons niet te doen om het verbieden van rituele slachtingen, maar wel om honderdduizenden dieren vermijdbaar leed te besparen.” De GAIA-voorzitter hoopt op gesprekspartners die bereid zijn om religieuze gebruiken te verzoenen met dierenwelzijnsverzuchtingen, in het algemene belang.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be