VUURWERK: GAIA LANCEERT WWW.GEENVUURWERK.BE

GEZOCHT: GETUIGENISSEN

Vuurwerk is een bron van stress en gevaar voor dieren. Omdat hun gehoor veel scherper is, lokken de onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. De dieren lopen verloren of raken gewond. Of erger nog: ze sterven. “Elk jaar ontvangen wij heel wat klachten van mensen die hun (huis)dier doodsangsten zien uitstaan”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Wij nodigen iedereen dan ook uit om via www.geenvuurwerk.be te schrijven naar hun stad/gemeente met de vraag te kiezen voor geen vuurwerk of geluidsarm vuurwerk.” Daarnaast lanceerde GAIA ook het e-mailadres [email protected] waar mensen hun getuigenis naartoe kunnen sturen.

Meer dan twee jaar geleden gaven GAIA en Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) de allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk in België. Intussen kozen heel wat gemeentes voor dat diervriendelijkere alternatief.

In april 2019 werd in Vlaanderen een decreet uitgevaardigd dat vuurwerk verbiedt, tenzij de lokale besturen anders beslissen. Maar dat betekent niet dat er in Vlaanderen geen vuurwerk meer wordt afgeschoten…

85db
“Elk jaar moet een gemeente een openbare aanbesteding uitschrijven”, zegt De Greef. “De traditionele vuurwerkfabrikanten lobbyen bij de gemeenten om ervoor te zorgen dat er niets verandert. Geluidsarm vuurwerk is nochtans even mooi maar een pak diervriendelijker.” Bij traditioneel vuurwerk krijg je een luide knal veroorzaakt door de 'break' van de lading in de vuurpijl. Deze lading zorgt ervoor dat de vuurpijl uit elkaar spat. Deze knallen kunnen een volume halen tot 170 decibel(!). Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximale grens echter op 85 db. Sommige gemeenten, zoals Zelzate, Hooglede, Kalmthout, Essen, Brugge, Wuustwezel, Stekene en Kruibeke, hebben de stap al gezet en kiezen uitdrukkelijk voor geluidsarm vuurwerk. Anderen doen het nog beter en verbieden vuurwerk op hun grondgebied.

“Als mensen een e-mail sturen naar hun burgemeester en/of hun schepen van Dierenwelzijn, helpen ze ons om hen te overtuigen om te kiezen voor een alternatief dat echt meer respect heeft voor dieren. Geluidsarm vuurwerk is, bijvoorbeeld in combinatie met een lichtshow, minstens even spectaculair, niet duurder én met respect voor dieren.”

“Is uw huisdier in paniek geraakt, weggelopen of gewond geraakt door nieuwjaarsvuurwerk? GAIA vraagt om uw getuigenis te sturen naar [email protected], met vermelding van uw gemeente”, zegt De Greef.

7 tips voor een diervriendelijker feest

Idealiter is er geen vuurwerk. Wordt er in de buurt toch vuurwerk afgestoken, geven wij graag onderstaande tips:

  • Hou huisdieren binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen & deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken.
  • Laat het licht branden en doe de radio of de tv aan om het ergste lawaai van het vuurwerk buiten te dempen.
  • Als uw dier zeer gevoelig is voor harde knallen, bespreek dat dan op voorhand met uw dierenarts. Let op met medicatie: die kan stoffen bevatten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar wel nog angstig is.
  • Houd paarden, ezels, pony's en runderen op stal.
  • Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn/haar naamkokertje om heeft. Zo kan hij/zij makkelijk teruggevonden worden als hij/zij toch zou weglopen.
  • U kunt uw huisdieren langzaam laten wennen aan vuurwerk. Er zijn cd's met vuurwerkgeluiden te koop, of u kunt bestanden met vuurwerkgeluiden downloaden op het internet.
  • Begin uw huisdier niet overdreven veel te troosten als hij/zij bang is van het vuurwerk, tenzij er sprake is van complete paniek.
  • Straf uw dier ook niet als hij/zij zich angstig gedraagt.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be