Waalse vooruitgang voor dierenwelzijn: thuisslachtingen, het vergassen van kuikens en dierenmarkten verboden, strengere straffen bij overtredingen

GAIA: “+: Belangrijke stappen vooruit; -: dierenleed door dwangvoederen voor foie gras, pijnlijke biggencastratie en veemarkten voorlopig buiten schot”

Brussel, 2 juli Wallonië zal thuisslachtingen verbieden. Ook komt er een verbod op het vergassen van kuikens, nadat tijdens de vorige legislatuur het verhakselen van haantjes die geen eieren leggen al verboden werd. Daarnaast zullen er geen levende dieren meer verkocht worden op wekelijkse markten in steden en gemeenten. De sancties bij inbreuken worden aanzienlijk verzwaard. GAIA spreekt van belangrijke stappen vooruit, maar wijst tegelijk op ernstige pijnpunten en lacunes.

Vandaag kondigde minister-president en minister van Dierenwelzijn Adrien Dolimont nieuwe stappen aan voor een beter dierenwelzijn. Vorige maand trok GAIA nog de aandacht met de actie “Accouche Adrien”, waarbij Dolimont aan de ingang van zijn kabinet in Namen symbolisch werd verrast met een baby shower. Hij werd daarbij als zwangere man afgebeeld om te illustreren dat hij al negen maanden niets had “gebaard” voor het dierenwelzijn. Vandaag “bevalt” hij eindelijk van enkele maatregelen waarvoor GAIA al lang ijvert. Toch benadrukt GAIA dat het werk van de minister geenszins af is.

Een greep uit het beleidsakkoord

1) Verbod op de verkoop van dieren op markten
Wallonië zal, net als Brussel, de verkoop van dieren op markten verbieden. Helaas geldt dit verbod voorlopig niet voor veemarkten. In Vlaanderen geldt (vanaf 1 januari 2026) nog een uitzondering: daar mogen dierenmarkten nog acht keer per jaar plaatsvinden, maar dit geldt niet voor veemarkten.

 

2) Verbod op het vergassen van kuikens
Wallonië wordt de eerste Belgische regio die het vergassen van haantjes verbiedt. Het verhakselen van kuikens was er al verboden. De praktijk van massaal kuikens doden gebeurt momenteel nog in Vlaanderen, maar Wallonië sluit hiermee de deur voor het geval men er zou willen starten. Het gewest stuurt hiermee een duidelijk signaal naar Vlaanderen, dat weliswaar in de Codex Dierenwelzijn de mogelijkheid voorziet om zo’n verbod in te voeren, maar nog geen beslissing nam. Diervriendelijke methodes om het geslacht van kuikens in het ei te bepalen zijn beschikbaar. Wallonië sluit zich hiermee aan bij koplopers zoals Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

 

3) Bevestiging van het eerder aangekondigd verbod op thuisslachtingen
Adrien Dolimont bevestigt hiermee de belofte die hij enkele maanden geleden deed.

 

4) Strenger kader en zwaardere sancties
Wetsovertredingen die tot nu toe in de derde categorie vielen, zoals het achterlaten van een hond in een hete auto, schuiven op naar de tweede categorie. Hierdoor stijgt de maximumboete tot 100.000 euro bij gerechtelijke vervolging en tot 15.000 euro bij een administratieve boete. Inbreuken van de tweede categorie kunnen leiden tot een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een geldboete tot 1 miljoen euro. Bij een administratieve boete kan dit oplopen tot 200.000 euro.

De vergunning om een dier te houden wordt aangescherpt: voortaan wordt ook de samenstelling van het gezin mee in rekening gebracht, zodat een familielid geen dier kan adopteren terwijl iemand anders in huis niet over een (virtuele) vergunning beschikt.

Er komt ook een verplichte wachttijd voor adoptie- en aankoopdocumenten, bedoeld om impulsaankopen tegen te gaan. Daarnaast worden de voorwaarden voor het houden van bepaalde hondenrassen strenger.

Ten slotte komen er nieuwe positieflijsten met reptielen en vogels die een particulier mag houden.

Pijnpunten en lacunes

GAIA betreurt het zeer dat de pijnlijke chirurgische biggencastratie, de erbarmelijke leefomstandigheden van vleeskippen en het dwangvoederen voor foie gras voorlopig buiten schot blijven. In zijn beleidsnota noemt de minister de wrede dwangvoedermethode eufemistisch “begeleid voederen” (“alimentation assistée”).

De nota rept bovendien met geen woord over een verbod op de verkoop van bont of van producten afkomstig van de jacht op kangoeroes.

Ook wat dierproeven betreft ontbreekt een duidelijke visie, onderstreept GAIA:

“Een zak geld voor onderzoek naar alternatieven voor proefdiergebruik waarvan je nadien niets meer verneemt, is geen goed doordachte visie voor een doeltreffende transitie naar proefdiervrij onderzoek”, vult GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan. “Wij bezorgden de minister nochtans een wetenschappelijk onderbouwd rapport met 33 aanbevelingen om die transitie te realiseren. Wallonië zet voor het dierenwelzijn ontegensprekelijk enkele belangrijke stappen vooruit, maar het werk is nog lang niet af. We dringen erop aan dat minister-president Dolimont deze positieve dynamiek vasthoudt en bijvoorbeeld ook het leed van foie gras-eenden en chirurgisch gecastreerde biggen aanpakt. GAIA verzoekt de minister van Dierenwelzijn ook ernstig werk te maken van een proefdiergebruiksvrije transitie. Onze 33 aanbevelingen kunnen hem daartoe inspireren. Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd, maar minister Dolimont heeft de komende vier jaar nog veel werk.”

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be