Wallonië gaat voor ambitieuze dierenwelzijnswet: verbod op batterijkooien voor leghennen, kermispony’s, dolfinaria, afbouw proefdiergebruik en gevangenisstraffen tot 15 jaar en geldboetes tot 10 miljoen euro voor dierenbeulen

Waalse Regering krijgt pluim van GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA prijst de Waalse regering die de allereerste Waalse dierenwelzijnswetgeving, de zogenaamde 'Code wallon du Bien-Etre animal’, op voorstel van Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antionio (cdH) vandaag in een eerste lezing goedkeurde. “Hiermee mag Wallonië zich inzake dierenwelzijnswetgeving tot de meest vooruitstrevende regio’s van Europa noemen”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Behalve dat dieren expliciet erkend worden als levende wezens met gevoelsvermogens en bewustzijn bevat de Code Wallon ook nog tal van andere maatregelen waarmee Wallonië een voorbeeld vormt voor de hele Europese Unie en ver daarbuiten.

Verbod op batterijkooien voor leghennen

Een van de belangrijkste bepalingen in de Code Wallon is het verbod op nieuwe bedrijven die leghennen in kooien houden. Bestaande milieuvergunningen voor houderijen die nu nog actief zijn, zullen niet worden verlengd.  De negen bedrijven die nog in de regio actief zijn, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken.

Kermispony’s

De ‘Code Wallon du Bien-Etre Animal’ biedt ook goed nieuws voor kermispony’s: vanaf 2023 is het in Wallonië gedaan met pony's die eentonig rondjes draaien op kermissen. “Kermispony's werden eerder al verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, merkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op. “Wij roepen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om het voorbeeld van de twee andere regio's te volgen."

Andere belangrijke maatregelen uit de nieuwe Waalse dierenwelzijnswetgeving:

  • Gevangenisstraf tot 10 à 15 jaar en geldboetes tot 10 miljoen euro voor de ergste wreedheden en dierenmishandelingen (nog niet in Vlaanderen).
  • Het verbod op het houden van walvisachtigen (dolfijnen, ...) in gevangenschap (nog niet in Vlaanderen).
  • De installatie van CCTV-camera's in slachthuizen (nog niet in Vlaanderen).
  • Verbod op levend plukken van dieren voor dons, vnl. eenden en ganzen(nog niet in Vlaanderen).
  • Het verbod op de wrede lijmvallen (nog niet in Vlaanderen). Dieren die met lijmvallen gevangen worden, lijden een zeer lange en pijnlijke doodsstrijd. 
  • Het verbod om een dier permanent vast te binden (nog niet in Vlaanderen).
  • De ontwikkeling van een strategie voor de afbouw van het proefdiergebruik (nog niet in Vlaanderen).
  • Verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten en afgewerkte biociden of hun ingrediënten (nog niet in Vlaanderen).

Geen verbod op dwangvoederen voor foie gras

Michel Vandenbosch: “Deze allereerste Waalse dierenwelzijnswetgeving is ontegensprekelijk een belangrijke vooruitgang voor de dieren en zet Wallonië op de kaart als een van de meest vooruitstrevende regio's in Europa op het gebied van dierenwelzijn.” Hoewel GAIA de bovenstaande maatregelen toejuicht, betreurt de dierenrechtenorganisatie dat de regering geen akkoord bereikte over een verbod op het wrede dwangvoederen voor de productie van foie gras.

De Code wallon is een initiatief van Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio en herziet de kaderwet van 1986 betreffende ‘de bescherming en het welzijn van dieren’. De nieuwe wetgeving bevat naast de nieuwe maatregelen ook bestaande dierenbeschermende en reeds eerder besliste wetten (verbod op de kweek van pelsdieren voor bont, verbod op onverdoofd slachten, verplichte kattensterilisatie).

Het in eerste lezing goedgekeurde wetsontwerp gaat nu naar de Raad van State. Vervolgens moet de regering de tekst in een tweede lezing aannemen waarna het wordt besproken in de commissie Leefmilieu van het Waals Parlement. Pas daarna kan het wetsontwerp gestemd worden in plenaire zitting. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be