Wat een soep! Van FOD Economie en minister van Zelfstandigen Clarinval (MR) mochten trimsalons eerst wel openblijven, nu moeten ze ineens toch dicht op last van Economieminister Dermagne (PS)

Brussel, 2 november 2020 - GAIA betreurt ten zeerste dat de Minister van Landbouw en Middenstand David Clarinval (MR) en de FOD Economie in deze al zeer onzekere periode door hun communicatieblunders voor nog meer onzekerheid hebben gezorgd. Ook minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) krijgt een serieuze veeg uit de pan. “Tijdens het weekend lieten zowel de FOD Economie als de minister van Middenstand ons weten dat de trimsalons open zouden blijven”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Wij kregen heel wat bezorgde trimmers en trimsters aan de lijn alsook baasjes, die we de overheidsinformatie meedeelden namelijk dat ze mochten openblijven onder de voorwaarden zoals de FOD Economie en de minister van Middenstand ons klaar en duidelijk hadden meegedeeld. Nu besluiten de FOD Economie en de minister van Economie vandaag om ze toch te sluiten. Want in hun ogen zijn het geen zorgdiensten. Je zal maar een hond hebben met ernstige huidaandoeningen.”

Geen frivoliteit

GAIA dringt al sinds vorige week, in het belang van het dierenwelzijn, aan bij de federale regering om de trimsalons te laten openblijven. “In maart was er precies dezelfde discussie,” merkt Ann De Greef op. “Het gaat hier evenmin als toen echt niet om een esthetische frivoliteit maar vaak om een noodzakelijke behandeling want zonder goede verzorging krijgen de dieren te maken met veel en vaak pijnlijke problemen: ingegroeide nagels, klitten, pyodermie, hotspots en andere huidaandoeningen, vuil in de ogen en oren met als mogelijk gevolg pijnlijke ontstekingen, … . .”

Afgelopen weekend kwam goed nieuws: zowel de federale minister van Middenstand als de FOD Economie lieten GAIA weten dat ze de deuren niet moesten sluiten. “En dan zijn ze blijkbaar deze namiddag op last van minister Dermagne doodleuk van gedacht veranderd. En dit nadat wij al gecommuniceerd hadden aan de trimsalons, die met ons contact opnemen, dat ze mochten openblijven, weliswaar op voorwaarde dat de mensen het trimsalon niet betreden en hun dier aan de deur met de trimmer of trimster meegeven. Ze spelen hier niet enkel met de trimsalons hun voeten maar deze beslissing is ook nefast voor het dierenwelzijn”, aldus Ann De Greef. “Kortom, wat een soep!”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be