"We zullen alle dieren die tijdens deze crisis bij ons terechtkomen, gaan afzetten op haar bureau”

Federaal minister Annelies Verlinden wil dierenasielen toe

Brussel, 3 november 2020 – GAIA stelt zich ernstige vragen bij de werkwijze van Federaal minister van Binnenlands Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bij het opstellen van de zogenaamde corona faq (www.info-coronavirus.be/nl/faq). “Dierenasielen zijn niet toegankelijk voor het publiek”, staat daar te lezen. “We mogen de dieren wel gaan redden en opvangen maar adopties zouden niet mogen”, zeggen Philip Zurinckx, voorzitter van het dierenasiel van Sint-Truiden en Eddy De Landtsheer, directeur van het dierenasiel van Gent. “Wel, we zullen alle dieren die tijdens deze crisis bij ons terechtkomen, gaan afzetten op haar bureau.”

Het ministerieel besluit is duidelijk: diensten voor de verzorging, opvang en het asiel van dieren zijn cruciaal. En toch moeten de dierenasielen volgens minister Verlinden hun deuren sluiten. “Dit is een ramp voor de werking van de dierenasielen”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Zonder adopties, zullen de asielen heel snel buiten hun voegen treden. Er zullen altijd dieren bijkomen maar geen adopties plaatsvinden. Snapt de minister dan niet wat voor gevolgen dat heeft?” Tijdens de vorige lockdown kon er wel geadopteerd worden op afspraak. “Dat verliep perfect en met respect voor alle regels. Waarom kan dat nu niet?”

Ook Filip Zurinckx en Eddy De Landtsheer zijn niet te spreken over de sluiting. “Hoe moeten wij als dierenasiel goed functioneren zonder adopties? De politie blijft bellen voor inbeslagnames, mensen blijven dieren afzetten aan onze poort maar er mogen geen dieren geadopteerd worden? Ook eigenaars van gevonden dieren, zullen hun dier niet mogen komen ophalen in het dierenasiel. Dit zal uitdraaien op een ramp. Ik stel voor dat alle asielen de dieren die tijdens de sluiting binnenkomen, gaan afzetten op de minister haar bureau. Misschien snapt ze dan hoe noodzakelijk adopties zijn voor ons.”

--- Einde bericht ---

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be