“Wees barmhartig!”

GAIA-actie tegen schapenleed aan pop-up slachthuis in Antwerpen voor onverdoofd slachten

Antwerpen, 12 september 2016 Vanmorgen voerde dierenrechtenorganisatie GAIA in Antwerpen actie tegen het onverdoofd ritueel slachten. De actie vond plaats aan de ingang van het  controversiële pop-up slachthuis dat  speciaal is opgezet om er tijdens het offerfeest vandaag onverdoofd te kunnen slachten en de wet te omzeilen, die onverdoofd ritueel slachten op tijdelijke slachtvloeren verbiedt. Ondanks de erkenning die het FAVV pas vorige donderdag verleende, betwist GAIA formeel dat de inrichting in Antwerpen voldoet aan alle wettelijke vereisten, in tegenstelling tot wat de uitbaters beweren. Aan de ingang van het slachthuis vatte een vrachtwagen post die een 20 vierkante meter paneel vervoerde. Het paneel toonde een schaap met een duidelijke boodschap aan moslims, die er schapen onverdoofd slachtten:  “Wees barmhartig”. Een speciaal effect versterkte die boodschap: uit het linkeroog van het schaap rolde een bloedtraan. Enkele actievoerders van GAIA hielden zwarte rouwborden vast, die in witte letters “SORRY” vormden.

“SORRY” voor het onnodige en technisch vermijdbare leed dat alle onverdoofd ritueel geslachte schapen wordt aangedaan in dit pop-up slachthuis, zoals overal en altijd waar schapen en runderen onverdoofd geslacht worden”, verduidelijkte Michel Vandenbosch. “Sorry, omdat de onverzettelijke voorstanders van onverdoofd slachten weigeren het wetenschappelijk vaststaande dierenleed dat ze veroorzaken, te erkennen en omdat ze weigeren archaïsche gebruiken te laten mee evolueren met de huidige dierenwelzijnsnormen. Ook de politici, die electoraal opportunisme belangrijker vinden dan het voorkomen van vermijdbaar dierenleed, hebben schapenbloed aan hun handen!” GAIA eist een wettelijk verbod op onverdoofd slachten, net als 85 % van de kiesgerechtigde Vlamingen volgens een peiling van IPSOS, eind augustus 2016, uitgevoerd in opdracht van GAIA. Uit die peiling blijkt ook dat 15 %  van de Vlamingen voor een andere partij zou stemmen indien hun voorkeurpartij zich verzet tegen een verbod op onverdoofd slachten. Michel Vandenbosch: “Tienduizenden onverdoofd geslachte schapen en runderen zijn in België ook het slachtoffer van politieke angsthazerij en slinkse maneuvers om ervoor te zorgen dat moslims onverdoofd kunnen blijven slachten.” 

----Einde persbericht----

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be