“Wees barmhartig!”

GAIA-actie tegen schapenleed aan pop-up slachthuis in Brussel voor onverdoofd slachten

Brussel, 12 september 2016 Vanmiddag voerde dierenrechtenorganisatie GAIA in Brussel actie tegen het onverdoofd ritueel slachten. De actie vond plaats aan de ingang van de ‘modulaire‘ slachtplaats, Werkhuizenkaai 95, 1000 Brussel die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit jaar ter gelegenheid van het offerfeest voor de moslimgemeenschap organiseert. Aan de ingang van het slachthuis vatte een vrachtwagen post die een 20 vierkante meter paneel vervoerde. Het paneel toonde een schaap met een duidelijke boodschap aan de moslimgemeenschap:  “Wees barmhartig”. Een speciaal effect versterkte de boodschap die GAIA meegaf aan de moslims die er een schaap onverdoofd slachtten: uit het linkeroog van het schaap rolde een bloedtraan. Enkele actievoerders van GAIA hielden zwarte rouwborden vast, die in witte letters “SORRY” vormden.

“SORRY” voor het onnodige en technisch vermijdbare leed dat alle onverdoofd ritueel geslachte schapen wordt aangedaan in dit pop-up slachthuis”, verduidelijkte Michel Vandenbosch. “‘Sorry, omdat de onverzettelijke voorstanders van onverdoofd slachten weigeren het wetenschappelijk vaststaande dierenleed dat ze veroorzaken, te erkennen en omdat ze weigeren archaïsche gebruiken te laten mee evolueren met de huidige dierenwelzijnsnormen. Ook de Brusselse politici, die electoraal opportunisme belangrijker vinden dan het voorkomen van dierenleed, hebben schapenbloed aan hun handen!” GAIA eist een wettelijk verbod op onverdoofd slachten net als 76 % van de Brusselaars volgens een peiling van IPSOS, eind augustus 2016, uitgevoerd in opdracht van GAIA. Uit die peiling blijkt ook dat 14 % van de Brusselaars voor een andere partij zou stemmen indien hun voorkeurpartij zich verzet tegen een verbod op onverdoofd slachten. Michel Vandenbosch: “Tienduizenden onverdoofd geslachte schapen en runderen zijn in België ook het slachtoffer van politieke angsthazerij en maneuvers om ervoor te zorgen dat moslims onverdoofd kunnen blijven slachten.” 

Debaets en Brusselse regering in gebreke gesteld

GAIA betwist dat het pop-up slachthuis een legale slachtplaats is. “Het gaat om een tijdelijke slachtvloer, schone schijn waarvoor de Brusselse regering 225.000 EUR uittrok, en die, in tegenstelling tot wat de Brusselse regering beweert, onmogelijk aan alle wettelijke vereisten kan voldoen”, benadrukt Michel Vandenbosch. “Daarom heeft GAIA de Brusselse regering, vertegenwoordigd door Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn, in gebreke gesteld.  Liever dan verdoving te verplichten, wil de Brusselse regering de wet omzeilen en laat men de Brusselse belastingsbetaler hiervoor opdraaien.”

----Einde persbericht----

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be