WERELDDIERENDAG // 1,4 miljoen voor verbod kooisystemen landbouwdieren overhandigd aan Europese Commissie

Verdwijnen kooien voor landbouwdieren in Europa?

Brussel, 4 oktober 2020 - Niet toevallig op Werelddierendag brengt GAIA de resultaten van het Europese burgerinitiatief End The Cage Age naar buiten. Maar liefst 1,4 miljoen mensen in heel Europa ondertekenden de petitie en vragen de EU een einde te maken aan het gebruik van kooien in de landbouwsector. De handtekeningen werden op 2 oktober dan ook digitaal overhandigd aan de Europese Commissie. “Zonder te overdrijven is dit een van de belangrijkste dagen voor landbouwdieren die de wereld ooit heeft gezien”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Met 62.397 handtekeningen staat ons land op de zesde plaats van ingezamelde handtekeningen. GAIA kreeg bij haar campagne ‘Stop de kooien’ de steun van onder meer Herman Brusselmans en Herr Seele.  “In België worden meer dan 4 miljoen dieren in dieronvriendelijke en - onwaardige kooisystemen gehouden. Zo wordt 39% van alle Belgische leghennen nog steeds in verrijkte kooien gehouden. Wallonië laat geen nieuwe bedrijven die leghennen in kooien houden, meer toe. De negen bedrijven die nog in Wallonië actief zijn, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken.In het Vlaams regeerakkoord staat dat de kooisystemen voor leghennen uitgefaseerd worden. “Ik roep Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering op daar niet mee te talmen en er dringend werk van te maken.”

Miljoenen dieren in Europa leven in een nachtmerrie: ze slijten hun leven in kleine, kale kooien. De kooien zijn wreed en veroorzaken ernstig leed bij de zeugen, kwartels, konijnen, eenden, ganzen en legkippen. En dat terwijl er alternatieven bestaan. Om die situatie aan de kaak te stellen, lanceerden 170 organisaties in Europa, waaronder dus GAIA, het burgerinitiatief End The Cage Age. Het doel: 1 miljoen handtekeningen verzamelen zodat de Europese Commissie zich moet buigen over de kwestie.

1,397.113 handtekeningen

Het burgerinitiatief End The Cage Age (in België: Stop de kooien) ging van start op 11 september 2018 en sloot precies een jaar later af. Daarna volgde de vereiste validatieperiode en eindigde het initiatief op 1,397.113 handtekeningen – een pak meer dan de vereiste 1 miljoen om een geldig burgerinitiatief te hebben. “Van de zes tot nu toe geslaagde burgerinitiatieven (op een totaal van 75) heeft End The Cage Age het derde grootste aantal handtekeningen”, zegt Vandenbosch. “Dat zegt iets over de houding van de Europeaan ten aanzien van dierenwelzijn.”

Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen officieel overhandigd aan de Europese Commissie. De bal ligt nu in hun kamp. Verdwijnen kooien voor landbouwdieren op termijn in Europa? “De kooien waarin deze dieren gehouden worden, vormen een aanslag op hun welzijn en waardigheid. Het is de hoogste tijd dat de Europese Commissie een einde maakt aan deze wreedheid en 300 miljoen landbouwdieren een beter leven garandeert, weg van die dieronwaardige kooisystemen. Een leven in een kooi is helemaal geen leven."

Naast de Europese campagne voert GAIA ook in Vlaanderen actie voor een verbod op kooisystemen voor leghennen. De campagne “En wanneer mogen zij uit hun kot?” werd in mei gelanceerd met grote GAIA-affiches langs de Vlaamse wegen. “Al 20.640 mensen tekenden onze petitie en vragen aan Vlaams minister Weyts en de Vlaamse regering om hun belofte uit het regeerakkoord te houden en kooisystemen voor leghennen uit te faseren. Het is tijd om de kip in Vlaanderen uit de kooi te halen”, sluit Vandenbosch af.

--- Einde bericht

picture laying hens copyright CIWF.jpg

JPG - 1.9 Mb

Netherlands Pig Investigation.jpg

JPG - 12 Mb

picture pig copyright CIWF.psd

PSD - 8.1 Mb

picture duck copyright CIWF.jpg

JPG - 18 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


Contact

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be