VergEET mij niet - Sluit ook de octopus in je hart op Werelddierendag: GAIA klaagt met undercoverbeelden leed van vergeten onderwatergenieën aan
Onder embargo tot vrijdag 4 oktober, 6:00u
Brussel, 3 oktober 2024 – Naar aanleiding van Werelddierendag vraagt GAIA speciale aandacht voor octopussen: bijzonder intelligente en gevoelige, ongewervelde dieren met heel speciale vermogens. "VergEET mij niet" heet de gloednieuwe campagne van GAIA om het stille lijden en de massale wrede vangst van octopussen in België aan de kaak te stellen. Meer dan 220.000 octopussen worden jaarlijks in België op wrede wijze gevangen. GAIA roept de consument op om niet langer octopussen te eten en vraagt de wetgever het welzijn van deze bijzondere zeedieren wettelijk te beschermen. Het zijn niet enkel de gewervelde dieren die kunnen voelen en pijn lijden. Ook ongewervelden en zeker octopussen zijn daartoe in staat.
Wrede vangstmethoden
In 2023 werden meer dan 220.000 octopussen gevangen door Belgische vissersschepen. De vangst van koppotigen (waaronder inktvissen, pijlinktvissen en octopussen) kende bovendien een forse stijging van 98% tussen 2021 en 2022 in België.
GAIA onthult vandaag beelden van een undercoveronderzoek uitgevoerd in Frankrijk in juli 2024, waar de vangstmethoden van octopussen vergelijkbaar zijn met die in België. De beelden laten zien hoe octopussen brutaal op het dek worden gesmeten en daar minutenlang aan de lucht worden blootgesteld, waardoor ze langzaam stikken. De huidige vangstmethoden brengen enorme stress en zware verwondingen met zich mee voor deze weekdieren. Hun doodstrijd kan wel 30 minuten duren, terwijl hun ogen en huid worden beschadigd door blootstelling aan het licht.
Wetenschappelijk erkende gevoeligheid
Wetenschappelijke studies bevestigen dat octopussen gevoelige wezens zijn die pijn en emoties kunnen ervaren. Met meer dan 300 miljoen hersencellen hebben ze een complex zenuwstelsel. Hun acht tentakels bevatten aparte ‘breinen’, ganglia, die onafhankelijk van het centrale brein functioneren. Deze "onderwatergenieën", die drie harten hebben, beheersen camouflagetechnieken, kunnen van vorm veranderen en de vorm aannemen van hun omgeving, van prooien en predatoren. Octopussen hebben een goed geheugen. Ze gebruiken zelfs gereedschap om complexe problemen op te lossen. Daarnaast zijn ze nieuwsgierig en zoeken ze actief contact via hun tentakels, bijvoorbeeld met duikers. Dit jaar ondertekenden 287 neurologen, dierengedragsexperten en andere wetenschappers de Declaration of (Verklaring van) New York, die niet enkel gewervelde dieren maar ook ongewervelden, waaronder octopussen, erkent als wezens met bewustzijn, die in staat zijn pijn en lijden te ervaren.
In een nieuw rapport van GAIA, dat vandaag verschijnt, wordt de gevoeligheid en intelligentie van octopussen belicht, evenals de wrede vangstmethoden en het ontbreken van wetgeving die deze dieren beschermt.
"Maar weinig mensen beseffen de dagelijkse gruwel die octopussen moeten doorstaan," zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. "Deze gevoelige, slimme dieren met bijzondere vermogens zien er wat uit als buitenaardse wezens. Ze mogen dan wel niet zo aaibaar overkomen, toch verdienen ook octopussen onze bescherming, ons mededogen en onze consideratie. Het is hoog tijd om hun leed te stoppen."
"VergEET mij niet!"
Met deze krachtige slogan roept GAIA de consument op om stil te staan bij het leed dat octopussen ondergaan en een ethische keuze te maken: sluit ook octopussen in je hart en eet ze niet meer. Gemiddeld besteden Belgische huishoudens slechts 12 euro per jaar aan de consumptie van koppotigen, wat volgens GAIA aantoont dat deze producten gemakkelijk kunnen worden geschrapt zonder grote impact op de levensstijl.
Wettelijke bescherming
GAIA roept supermarkten op om te stoppen met de verkoop van octopusvlees en vraagt de regionale ministers van Dierenwelzijn om octopussen eindelijk de wettelijke bescherming te geven die ze verdienen."In plaats van ze op ons bord te leggen, moeten we ze een plek in ons hart en de wetgeving geven," besluit GAIA.
De campagne wordt breed verspreid via sociale media om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het leed van octopussen en een collectief besef te creëren.
Downloaden