Wilde dieren in circussen blijven verboden Grondwettelijk Hof verwerpt verzoek van circusvereniging tot vernietiging

Het wettelijk verbod op wilde dieren in circussen blijft overeind. In een arrest dat gisteren werd geveld, verwerpt het Grondwettelijk Hof het verzoek van meerdere circussen tot vernietiging van de wet die eind december 2013 met een overweldigende meerderheid (127 pro, 11 onthoudingen en 1 tegen) door het federale parlement werd goedgekeurd en in maart vorig jaar in werking trad. Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert bijzonder verheugd.

Baanbrekend arrest

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch spreekt van een baanbrekend arrest: "Het Hof bevestigt dat het verbod op wilde dieren in circussen  noodzakelijk is “om een doeltreffende bescherming van die dieren te verzekeren. Een “principieel verbod” is noodzakelijk omdat het fysieke én mentale welzijn van wilde dieren door een circus niet kan verzekerd worden, oordeelt het Hof. Daarom is het gerechtvaardigd af te wijken van het Europees inperkingsverbod op het vrije verkeer van goederen en diensten. Het Hof verwerpt ook het argument van de circussen dat het houden van wilde dieren in dierentuinen dan ook zou moeten verboden worden, omdat, werpt het Hof terecht op, de wettelijke voorwaarden voor het houden van wilde dieren in dierentuinen beter nageleefd worden omdat er geen verplaatsingen zijn en derhalve de controle op de naleving van dierentuinen veel gemakkelijker kan uitgevoerd worden. niet rondreizen en geen wilde dieren van hot naar her vervoeren. Tenslotte, oordeelt het Grondwettelijk Hof, is het niet omdat andere lidstaten een minder strenge regelgeving hanteren, dat ons land, waar sinds 1 juli de Gewesten bevoegd zijn voor Dierenwelzijn, in het belang van het Dierenwelzijn niet verder mag gaan.Overigens hebben ook Oostenrijk en Groot-Brittanië wilde dieren in circussen verboden. Michel Vandenbosch: "Met dit arrest geeft het Grondwettelijk Hof blijk van juridische wijsheid én ethologische kennis van de hoge eisen die wilde dieren stellen en waaraan circussen onmogelijk kunnen voldoen, met zware schendingen van het dierenwelzijn tot gevolg.

Alleen nog gedomesticeerde soorten

Geen tijgers, leeuwen, olifanten of andere wilde dieren in het circus. "Daar hebben we meer dan 15 jaar voor geijverd", verduidelijkt Michel Vandenbosch. Exotische maar gedomesticeerde soorten als kamelen, buffels en lama's en klassieke gezelschapsdieren als honden, paarden, kippen en ganzen mogen nog wel gehouden worden in circussen, op voorwaarde dat de dierenverblijven voldoen aan de wettelijke normen. "Er zijn circussen die bewijzen dat ze die dieren volgens de wettelijke vereisten kunnen houden en hen kunstjes laten opvoeren zonder hun welzijn te schenden", voegt Michel Vandenbosch eraan toe. "Circus Pipo b.v. Is daar een mooi voorbeeld van. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be