WREDE BOER UIT APPELTERRE & ZOON OVER DE GEHELE LIJN DOORVERWEZEN NAAR CORRECTIONELE RECHTBANK

ZE RISKEREN BOETE TOT 16.000 EURO EN 6 MAANDEN EFFECTIEVE GEVANGENISSTRAF

Brussel, 12 januari 2020 – De wrede boer uit Appelterre (Alfred V.S.) en zijn zoon (Marc V.S.) worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat heeft de raadkamer van Dendermonde vandaag beslist. Alfred V.S. en Marc V.S. moeten zich verantwoorden voor drie feiten van dierenmishandeling: een koe met een soort nylonkabel rond de nek uit de Dender slepen (beiden), een stier die niet meer verder wou wandelen achter de tractor slepen over asfalt (beiden) en het doelbewust doodrijden van  wilde ganzen (enkel Alfred V.S., de vader). Onder de dierenwelzijnswetgeving riskeren beiden maximaal zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 16.000 euro (2.000 euro maal 8). “Wij zijn blij dat justitie deze zaak ernstig neemt”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De raadkamer heeft geoordeeld dat de daden zwaar genoeg zijn voor een proces. De twee boeren behandelen dieren als dingen en hebben een chronisch gebrek aan respect. Als het van ons afhangt, zouden ze nooit nog dieren mogen houden.” 

De twee boeren kwamen de eerste keer ‘in de spotlight’ in mei 2018 toen getuigen zagen hoe ze een stier achter hun tractor bonden. Toen het dier niet meer verder wou, diende de zoon het dier harde stokslagen toe waarna de stier, volgens ooggetuigen, meer dan 100 meter verder werd gesleept met een bloedspoor op de grond tot gevolg. Die getuigen vroegen de boer meermaals op te houden wat hem alleen nog kwader maakte. GAIA diende toen al een strafklacht in. Die klacht werd eerst geseponeerd maar de zaak komt nu toch voor de raadkamer omdat GAIA, via zijn advocaat Anthony Godfroid, de aanstelling van een Onderzoeksrechter vroeg. Hierdoor werd de beslissing tot seponering gelukkige ongedaan gemaakt.

Brandweer moet ingrijpen tegen wreedaard

Midden mei 2019 bonden vader en zoon één van hun koeien met een soort nylonkoord om de nek aan een tractor en sleurden ze het hulpeloze dier uit de Dender. Ze bleven maar verder sleuren ondanks dat de aanwezige brandweer hen toeschreeuwde om daarmee op te houden (zie video van het voorval in bijlage). GAIA stelde zich ook toen burgerlijke partij. De maat was vol.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, kon een buurtbewoner in mei 2020 filmen hoe de vader met zijn auto vier wilde ganzen doodreed in een weide. Op de beelden zien we hoe de boer op het weiland doelbewust over ganzen heen rijdt en ze vervolgens vanonder zijn wielen haalt en weggooit. Vooral de jongere dieren (het was toen broedseizoen) konden geen kant op en waren het slachtoffer van deze wreedaard. Het was Animal Rights die deze feiten bekend maakte. 

Voor GAIA is het duidelijk: geen enkel dier is veilig bij de wrede boer uit Appelterre en zijn zoon. Michel Vandenbosch: “Alfred V.S. blijft herhalen hoe ze zorg dragen voor hun dieren omdat die geld opbrengen. Dat staat in schril contrast met de beelden en verklaringen van ooggetuigen die aantonen hoe ze steeds opnieuw dieren mishandelen en zelfs doden. Geen enkel dier is veilig bij hen. Gelukkig neemt justitie dit ernstig en komt er een proces.” 

Advocaat Anthony Godfroid vult aan: “Het proces voor de correctionele rechtbank zal zeer interessant worden. Tot op heden ontbreekt het bij vader en zoon aan enig schuldbesef. Men meent dat het slaan van dieren – steevast beesten genoemd – behoort tot de “boerenstiel”. We zullen zien of de correctionele rechtbank die verdediging volgt. Volgens mij is de dierenwelzijnswet, die in Vlaanderen in een gevangenisstraf tot zes maanden cel voorziet duidelijk: men mag dieren niet onnodig pijn bezorgen. De bruutheid van dit boerengeslacht is niet meer van deze tijd en zal hopelijk tot bestraffing aanleiding geven. Het is tenslotte ook opmerkelijk dat de hoge leeftijd van de vader geen reden is voor niet-doorverwijzing: ik vind dat een sterk en terecht signaal. De slagen komen niet minder hard aan wanneer de persoon die ze uitdeelt wat jonger of wat ouder is.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be