Wrede boeren Appelterre nu toch veroordeeld wegens dierenmishandeling

"Hopelijk beseffen die twee beulen nu dat hun wangedrag niet getolereerd wordt"

Brussel, 19 oktober - Op woensdag 19 oktober om 9 uur viel het vonnis in het Hof van Beroep te Gent in de rechtszaak tegen de wrede boeren van Appelterre. Nadat de dierenmishandelaars vrijgesproken werden in november 2021, gingen GAIA, Animal Rights, stad Ninove, stad Geraardsbergen en het Openbaar Ministerie in beroep tegen de onbegrijpelijke beslissing om de dierenmishandelaars vrijuit te laten gaan. Nu komt er toch een veroordeling: beide beklaagden kregen geldboetes van 1.200 euro en 1.600 euro opgelegd of een vervangende gevangenisstraf van één maand.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ik hoop echt dat die twee beulen nu zullen beseffen dat hun wangedrag niet getolereerd wordt en hun leven zullen beteren. Hopelijk hebben ze nu hun les geleerd.”

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dat het Openbaar Ministerie met ons in beroep ging, is een sterk signaal dat er nu eindelijk gepaste straffen moesten komen. Ganzen doodrijden in volle broedseizoen, wanneer ze dus het kwetsbaarst zijn, en hen verminkt achterlaten door hun koppen af te rukken: dat is geen overmacht meer, dat is pure dierenmishandeling. En daar is het Hof van Beroep ons nu in gevolgd. Zij zeggen in het vonnis dat de feiten ronduit brutaal van aard zijn en leggen boetes of vervangende gevangenisstraf op. Voor ons zijn de boetes uiteraard te laag, maar we zijn blij dat de rechtbank deze dierenmishandeling nu eindelijk erkend en veroordeelt.”

Stokslagen en bloedspoor

Nadat de raadkamer in mei van 2021 beiden doorverwees, moesten Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. zich verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling: ooggetuigen zagen hoe de twee beklaagden een stier achter de tractor over het asfalt voortsleurden. Het arme dier kreeg harde stokslagen en liet een bloedspoor van 141 meter achter. Dat staat zwart op wit in het politieverslag. Ook sleepten ze een koe via de nek uit de Dender en wilde ganzen werden door Alfred V.S. genadeloos doodgereden en verminkt.

Doelbewust doodrijden

Het Hof van Beroep veroordeelt beide beklaagden nu voor twee van de drie feiten van dierenmishandeling: het genadeloos voortsleuren van de stier achter de tractor en het doelbewust doodrijden van de ganzen die geen kant op konden. ​
De dierenrechtenorganisaties zijn tevreden dat het Hof van Beroep erkent dat de boeren zich zijn te buiten gegaan aan brutale mishandeling van de dieren, maar vinden de geldboetes uiteraard te laag.

'De dieren hun schuld'

Bij alle drie de feiten probeerden de boeren de schuld in de schoenen van de dieren zelf of van de omstaanders te schuiven. Ze verscholen zich telkens achter ‘overmacht’ en elke vorm van schuldbesef ontbrak bij alle feiten. In het vonnis wordt gesteld: “Het Hof kan daarbij niet om de cruciale vaststelling heen dat de beide beklaagden het niet nauw namen met het dierenwelzijn. Hun respectievelijk optreden was ronduit brutaal van aard.” ​ ​ ​ 

Meer info:

Els Van Campenhout: 0496 64 38 61
Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be