Zaakvoerders Puppy House voor de rechter wegens gesjoemel met jonge, zieke pups uit Oost-Europa

GAIA: “Aanzienlijk leed voor pups en gedupeerde kopers mag niet straffeloos blijven”

Vandaag vond voor de Correctionele Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen de inleidende zitting plaats van de rechtszaak tegen de zaakvoerders van Puppy House, het voormalige Dierenplezier, een beruchte hondenhandelszaak in Boechout. Zaakvoerder Matthieu Clerckx en zijn echtgenote werden op 22 december vorig jaar door de Raadkamer doorverwezen naar de Antwerpse Correctionele Rechtbank, nadat de dierenrechtenorganisatie GAIA tegen de zaakvoerders van Puppyhouse klacht met burgerlijke partijstelling had neergelegd bij de onderzoeksrechter. De aanklacht luidt: inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving en oplichting. Alvast negen gedupeerden, die in de periode januari 2014 tot juni 2015 bij Puppy House, het vroegere Dierenplezier, een illegaal want te jong ingevoerde pup uit Oost-Europa kochten, waren afgezakt naar de rechtbank om gerechtigheid te eisen. Matthieu Clerckx en zijn echtgenote verkochten te jonge honden, die ze uit Oost-Europa invoerden en op de koop toe in vele gevallen doodziek bleken. GAIA ontving tientallen klachten van mensen, die bedrogen werden en zich een te jonge, (zwaar) zieke pup lieten aansmeren.

Kristalhelder dossier

Mr. Anthony Godfroid, de raadsman van GAIA licht toe: "Het dossier is kristalhelder. De zaakvoerders van Puppy House, die winstbejag boven alles stellen, mogen de dans niet straffeloos ontspringen. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechtbank paal en perk zal stellen aan hun bedrieglijke praktijken.” De pleidooien vinden plaats op vrijdag, 23 juni. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ik hoop vurig dat de procureur des konings aan de correctionele rechtbank zal vragen de zaakvoerders een verbod op te leggen om nog dieren te houden. De procureur gaat in zijn vordering voluit voor de verbeurdverklaring van de opbrengsten uit  de verkoop van meer dan 400 pups onder de acht weken. De procureur des Konings verdient in deze dan ook alle lof en ik hoop dat de rechtbank de procureur zal volgen.”

Leed voor dier en mens

Het leed in deze zaak is groot: voor de dieren, die te jong worden weggehaald van de moeder waardoor ze verzwakt zijn en, zoals gebleken is, zeer snel sterven. Dit is emotioneel leed voor de dieren die afzien omdat ze op dermate jonge leeftijd niet zonder hun moeder kunnen: een rode lamp vervangt de mama niet. Maar ook voor de mens staat deze zaak bol van het leed. Matthieu Clerckx en zijn echtgenote verkopen al jaren zieke oostblokpuppy's. Daarbij bekommeren ze zich niet in het minst om het verdriet van de baasjes. Zij maken de grootste miserie mee met puppy's die lijden aan epilepsie, parvovirose, kennelhoest, giardia enzovoort.

“Alle middelen goed om mensen te bedotten”

Mr Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA zegt: "Ik weet zeker dat vele hondeneigenaren in België GAIA zullen erkentelijk zijn als we erin slagen de wanpraktijken van deze hondenhandelaars een halt toe te roepen. Al jaren wordt deze winkel uit Boechout terecht met de vinger gewezen. Voor Puppy House waren alle middelen goed om consumenten te blijven bedotten: een naamsverandering, zogenaamde getuigenissen op de website van 'tevreden klanten', het sponsoren van zoekresultaten op google, enz. Ik heb er vertrouwen in dat de uitstekende Procureur des Konings in deze zaak voor gerechtigheid zal zorgen. Een beschaafd land mag deze zwendel in zieke puppy's niet langer toestaan."

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be