Ze zouden in de grond moeten zakken van schaamte!

Brussel, 26 oktober 2016. “Ik schaam me in hun plaats.” GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch stak vanmorgen zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken nadat de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement – met name de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld tegen de oppositie van sp.a, Groen en Vlaams Belang,  die wel voor het verbod stemden - het decreetvoorstel voor een totaalverbod op onverdoofd slachten wegstemde. “Alweer veegt N-VA, die, onder andere bij monde van de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn, voortdurend over de daken schreeuwt dat onverdoofd slachten moet verboden worden, de gelegenheid weg om de wil van 85 % van de Vlamingen waar te maken. Veel geblaat, geen wol. Wie gelooft die mensen nog? En dat grijsgedraaide enerzijds, anderzijds-plaatje van CD&V die zich blijft verzetten tegen een verbod, zijn we al evenzeer beu. Open Vld steekt zich even goed weg achter excuses. De drie meerderheidspartijen houden een van de ergste en volstrekt onnodige vormen van grootschalige dierenmishandeling in stand. Dat zijn de feiten. Al de rest is praat voor de vaak.”

Lippendienst 

GAIA-directeur Ann De Greef is ook niet mals: “Hoe kunnen die partijen beweren het dierenwelzijn ter harte te nemen terwijl ze vandaag het onverdoofd slachten van tienduizenden schapen, die dag in dag uit bij volle bewustzijn pijnlijk gekeeld worden en minutenlang lijden, hadden kunnen verbieden, maar simpelweg verkozen om die wreedheid te laten bestaan? Wie neemt politici ernstig, die aan het dierenwelzijn tonnen lippendienst bewijzen maar als puntje bij paaltje komt, beslissen om honderdduizenden van de hevige pijn brullende runderen vele minutenlang in doodsangst gewoon verder te laten stikken in hun eigen bloed? Kunnen N-VA, CD&V en Open Vld zonder schijnheilig gekronkel aan hun kiezers klaar en duidelijk, in eer en geweten uitleggen waarom ze de kant van de wreedheid blijven kiezen terwijl ze er vandaag een einde aan hadden kunnen maken?

Rapport Vanthemsche 

‘Tussenpersoon’ Piet Vanthemsche, die door minister Weyts werd aangesteld om o.a. met de geloofsgemeenschappen te dialogeren,  moet zijn rapport sneller klaarhebben, tegen maart 2017, beslisten de commissieleden. “Aan een tarief van 1800 euro per dag voor een opdracht van 20 dagen kan het mijns inziens niet teveel gevraagd zijn van de voormalige voorzitter van de Boerenbond om enkele versnellingen hoger te schakelen,” reageert Michel Vandenbosch. “Maar Piet Vanthemsche moet in kaart brengen welke technisch efficiënte verdovingstechnieken, die onnodig dierenleed doeltreffend vermijden, aanvaardbaar zijn voor de geloofsgemeenschappen, die ook beweren het dierenwelzijn ernstig te nemen. Het moet dus gaan over de modaliteiten. Over het principe van verplichte verdoving kan en mag geen twijfel meer bestaan.” 

Hermes Sanctorum verdient alle lof 

Hermes Sanctorum, de indiener van het decreetvoorstel dat ter stemming voorlag, kreeg veel lof toegezwaaid van GAIA. “Hermes Sanctorum heeft zijn nek ver uitgestoken en zijn idealen niet verloochend. Wat men niet van iedereen kan zeggen. Hij verliet er zelfs zijn partij Groen voor. En hij heeft het onverdoofd slachten resoluut mee op de politieke agenda gezet. Dat verdient alle lof,” onderstreepte Michel Vandenbosch. 

 GAIA zet door

GAIA zet hoe dan ook door. Michel Vandenbosch: “Eén zaak staat vast: Het onverdoofd slachten zal de meerderheidspartijen, die vandaag tegen een verbod stemden, als een vervelende luis in de pels  blijven achtervolgen en blijven spoken in de politiek, zolang ze geen wettelijk einde maken aan de nachtmerrie van honderdduizenden onverdoofd geslachte dieren in Vlaanderen. Net als de overgrote meerderheid van de Vlamingen, die achter een verbod staat, heeft GAIA zijn buik vol van even vage als loze beloftes en hoogdravende bespiegelingen. Een verbod op onverdoofd slachten is en blijft de terechte wil van de overgrote meerderheid van de Vlaamse kiezers.” “Dat verbod moet er zo snel mogelijk komen, nog tijdens deze legislatuur”, besluit de strijdvaardige GAIA-voorzitter vastberaden. “Capituleren doen we zeker niet, wanhopen nog minder!”

----Einde persbericht----

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be