Zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete: broodfokker en hondenverwaarlozer Gerd Wellekens krijgt maximumstraf en mag levenslang geen huisdieren meer houden

Zes maanden effectieve gevangenisstraf, 12.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van huisdieren. Tot die straf werd broodfokker Gerd Wellekens – ‘De schande van Kasterlee’ -  vandaag veroordeeld door de Correctionele Rechtbank van Antwerpen. Wellekens heeft tijdens zijn loopbaan duizenden honden ernstig verwaarloosd en mishandeld om er zo op een perverse manier profijt uit te halen. Meester Anthony Godfroid en dierenrechtenorganisatie GAIA reageren dan ook verheugd op de uitspraak: “Laat de uitgesproken maximumstraf een signaal zijn naar andere malafide broodkwekers: jullie zullen niet langer jullie straf ontlopen”. De rechtbank erkende het belang van GAIA om zich burgerlijke partij te stellen en kende de dierenrechtenorganisatie een schadevergoeding toe van 2501 euro.

Volgens Meester Godfroid is het een goede zaak dat de Correctionele Rechtbank bereid is om de strengste straffen uit te spreken voor broodfokkers. “Dit is bij mijn weten de eerste keer dat een rechtbank een effectieve gevangenisstraf uitspreekt voor een broodfokker”, aldus Godfroid. “Ook het feit dat de rechtbank de kweekomstandigheden als dusdanig een inbreuk vindt op artikel 1 van de Dierenwelzijnswet is een primeur. Dit artikel stelt namelijk dat dieren niet onnodig mogen lijden. Het signaal kan niet duidelijker zijn: broodfokkers moeten stoppen met hun puppyfabrieken.”

GAIA is vooral blij met het levenslange verbod op het houden van huisdieren. “Zo wordt vermeden dat dergelijke malafide figuren gewoon ergens anders beginnen met hun dieronwaardige kweekpraktijken”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA hoopt bovendien dat met de uitspraak ook de lokale en hogere besturen (bevoegde Vlaamse overheid) in de toekomst twee keer zullen nadenken. “Dergelijke puppyfabrieken zouden nooit een vergunning mogen krijgen”, zegt Vandenbosch. “Als honden op zo een grote schaal worden gekweekt, kan er onmogelijk voldoende aandacht zijn voor hun welzijn.” Dit vonnis heeft volgens GAIA ook een belangrijke precedentwaarde. "Het gebeurt niet vaak dat zo een strenge straffen worden uitgesproken", aldus Vandenbosch. "Het is een duidelijk signaal naar andere broodfokkers: de wet is geen vodje papier en dierenleed wordt ernstig genomen."

Historiek

Op 30 maart 2016 diende GAIA klacht in bij de Antwerpse onderzoeksrechter tegen Gerd Wellekens – die intussen België ontvlucht is - wegens ernstige dierenverwaarlozing. Wellekens was op dat moment de uitbater van Kempenaars Kennel, Antwerpse Puppykennel (gebundeld in de vennootschap BVBA Just Dogs) en Milando Breeding (ondergebracht onder BVBA Dogs Unlimited Belgium).

Jarenlang maakte Wellekens zich schuldig aan dierenmishandeling. “Hij maakte daarenboven valse publiciteit voor de dieren via het verzonnen logo International Quality Breeders”, aldus Vandenbosch. Daardoor dachten particlulieren dat de puppy’s van kleinschalige kwekers kwamen terwijl hij ze Aan de lopende band in zijn weerzinwekkende puppyfabriek in Kasterlee kweekte of ze uit Hongarije invoerde.

Op 24 maart 2016 legde Wellekens de boeken neer. “Met zijn faillissement op bekentenis had hij een echt sterfhuis voor ogen”, spreekt de advocaat van GAIA, meester Anthony Godfroid. “Hij wilde alle miserie en schulden in BVBA Just Dogs laten zitten en de honden voor een habbekrats verkopen aan BVBA Dogs Unlimited Belgium, zijn andere BVBA.”

Mede dankzij de inzet van GAIA werden na het faillissement op 1 april 2016 meer dan 400 honden weggehaald uit Kasterlee en ondergebracht in verschillende asielen. De honden waren er heel erg aan toe: ze vertoonden allerlei ernstige verwondingen, waren verwaarloosd en ziek (vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten,...). Op 9 november 2017 werd Wellekens doorverwezen door de Antwerpse raadkamer naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op onder meer artikel 1 van de Dierenwelzijnswet.  

Op 19 februari vorderde de Procureur des Konings de maximumstraf van zes maanden effectieve gevangenisstraf, 12.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van alle diersoorten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be