Zomertournee 2018 in Brussel: staatssecretaris Bianca Debaets aan het stuur van de GAIA-katmobiel

GAIA wil btw-verlaging kattensterilisatie

Vandaag hield GAIA met katmobiel Oscar – een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat - halt op het Muntplein in Brussel in aanwezigheid van staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets. Het bezoek kadert in de jaarlijkse zomertournee van de dierenrechtenorganisatie. Tal van vrijwilligers gaven de passanten uitleg over de verplichte sterilisatie van huiskatten in België. “Door te informeren, vragen te beantwoorden en onduidelijkheden op te helderen, willen we ervoor zorgen dat de mensen de wet naleven”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. Daarnaast herhaalt GAIA ook haar eis tot een btw-verlaging van 21% naar 6% voor de sterilisatie van katten. Staatssecretaris Debaets ondertekende alvast de petitie. 

In Brussel moeten sinds 1 januari 2018 alle katten vóór de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Ook in Vlaanderen en Wallonië is kattensterilisatie verplicht. “Wij hebben jarenlang gestreden voor die maatregel”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Het is noodzakelijk om de dumping van duizenden wegwerpkatten in asielen te voorkomen. Jaarlijks worden noodgedwongen in Belgische asielen meer dan 10.000 katten geëuthanaseerd, die geen thuis vinden.”

Onduidelijkheden ophelderen

De GAIA-vrijwilligers spraken passanten aan, informeerden hen over de nieuwe wetgeving en beantwoorden al hun vragen. “Er bestaat nog veel onduidelijkheid bij de burger over de nieuwe regelgeving”, aldus Vandenbosch. “Zo zijn er mensen die denken dat kattinnen minstens één nestje moeten werpen en dat met de nieuwe wet de huiskat dreigt uit te sterven. Natuurlijk is dat onzin. Om dergelijke mythes te weerleggen, is onze actie van levensbelang.” GAIA vroeg aan elke bezoeker van de katmobiel om de petitie te ondertekenen voor een verlaging van het btw-tarief voor de sterilisatie van huiskatten (van 21% naar 6%). Elke ondertekenaar kreeg een goodie bag mee en kon een selfie nemen met Oscar de katmobiel.

Bianca Debaets: “Ik ben vandaag aanwezig om als staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn mijn steun te betuigen voor deze noodzakelijke campagne. Sterilisatie van alle katten is sinds dit jaar verplicht in Brussel en het is belangrijk alle Brusselaars daaraan te herinneren.  De verplichte sterilisatie van katten is een belangrijke regeringsbeslissing in het belang van het dierenwelzijn. Het vermijdt niet alleen een ongecontroleerde groei van de kattenpopulatie met alle gevolgen van dien, zoals euthanasie in de asielen, maar het komt de gezondheid van alle katten ten goede.”

Voorzitter Michel Vandenbosch vult aan: “Bij katten is 1+1 gelijk aan 6 en tot 2 tot 3 keer per jaar. Katten kweken als konijnen. Wat veel mensen vergeten is dat veel zwerfkatten nakomelingen zijn van niet-gesteriliseerde huiskatten.”

De katmobiel houdt nog onder meer halte in Leuven op 3 augustusBlankenberge op 8 augustus en Genk op 9 augustus.

Voor alle data en locaties kan u terecht op www.gaia.be/nl/nieuws/zomertournee-2018

--- Einde bericht ---

Meer informatie:

Contact

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475/45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be