Skip to Content

Zomertournee 2018 in Gent: Nicky Langley aan het stuur van de GAIA-katmobiel

GAIA wil btw-verlaging kattensterilisatie

Vandaag hield GAIA met katmobiel Oscar – een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat - halt op de Korenmarkt in Gent in aanwezigheid van actrice en Gentse ambassadeur Nicky Langley (oma Fonkel in Mega Mindy). Het bezoek kadert in de jaarlijkse zomertournee van de dierenrechtenorganisatie. Tal van vrijwilligers gaven de passanten uitleg over de verplichte sterilisatie van huiskatten in België. “Door te informeren, vragen te beantwoorden en onduidelijkheden op te helderen, willen we ervoor zorgen dat de mensen de wet naleven”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. Daarnaast herhaalt GAIA ook haar eis tot een btw-verlaging van 21% naar 6% voor de sterilisatie van katten.

Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht voor katteneigenaars om hun huisdier te laten steriliseren. Katten geboren na 1 april 2018 moeten vóór de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moeten voor 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. Eerder al werd de verplichting goedgekeurd in Brussel en Wallonië. “Wij hebben jarenlang gestreden voor die maatregel”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Het is noodzakelijk om de dumping van duizenden wegwerpkatten in asielen te voorkomen. Jaarlijks worden noodgedwongen in Belgische asielen meer dan 10.000 katten geëuthanaseerd, die geen thuis vinden.”

Onduidelijkheden ophelderen

De GAIA-vrijwilligers spraken passanten aan, informeerden hen over de nieuwe wetgeving en beantwoorden al hun vragen. “Er bestaat nog veel onduidelijkheid bij de burger over de nieuwe regelgeving”, aldus Vandenbosch. “Zo zijn er mensen die denken dat kattinnen minstens één nestje moeten werpen en dat met de nieuwe wet de huiskat dreigt uit te sterven. Natuurlijk is dat onzin. Om dergelijke mythes te weerleggen, is onze actie van levensbelang.” GAIA vroeg aan elke bezoeker van de katmobiel om de petitie te ondertekenen voor een verlaging van het btw-tarief voor de sterilisatie van huiskatten (van 21% naar 6%). Elke ondertekenaar kreeg een goodie bag mee en kon een selfie nemen met Oscar de katmobiel.

Nicky Langly: “Voor mij is deelnemen aan de acties van GAIA een manier om mensen attent te maken op het feit dat dieren liefde en respect verdienen. We hebben bewezen hoe fantastisch de samenhorigheid was met het WK voetbal, laten we hetzelfde enthousiasme tonen voor de dieren. Ik hoop dat de actie van GAIA een succes wordt. Alle dieren verdienen een goed leven, ook katten.”

Voorzitter Michel Vandenbosch vult aan: “Bij katten is 1+1 gelijk aan 6 en dat 2 tot 3 keer per jaar. Katten kweken als konijnen. Wat veel mensen vergeten is dat veel zwerfkatten nakomelingen zijn van niet-gesteriliseerde huiskatten.”

De katmobiel houdt nog onder meer halt in Namen op 31 juli (in aanwezigheid van minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio), Brussel op 1 augustus (in aanwezigheid van staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets) en Leuven op 3 augustus.

Voor alle data en locaties kan u terecht op www.gaia.be/nl/nieuws/zomertournee-2018

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in Belgiƫ. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


GAIA
Galerie Ravensteingalerij 27 - 1000 Brussels